Mejkers labovi u Pirotu, Šapcu i Kragujevcu: Konkurs za otvaranje novih do 1. oktobra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehničke škole u tri grada Srbije dobile su savremenu opremu za sticanje veština u oblastima poput robotike, programiranja, 3D modelovanja i industrijske automatizacije

Foto: Foto: Tanjug/ Miloš D. Živojinović
  • Đaci škole u Pirotu već beležili uspehe u oblasti veštačke inteligencije i robotike

  • Škola u Šapcu poznata je kao centar a obrazovanje kadrova u oblastima elektrotehnike, mašinstva i građevinarstva

  • Prva tehnička škola u Kragujevcu smatra se liderom u STEAM obrazovanju

Tri tehničke škole - u Pirotu, Šapcu i Kragujevcu - dobile su Mejkers labove, savremeno opremljene prostore koji će učenicima omogućiti sticanje veština u oblastima poput robotike, programiranja, 3D modelovanja i industrijske automatizacije, saopštila je danas Grupa za obrazovanje koju čine Centar za promociju nauke, Inicijativa "Digitalna Srbija", Dostignuća mladih i Nordeus fondacija.

U Srbiji sa novim labovima koji unapređuju rad te tri tehničke škole, važne za privredu i razvoj gradova i regiona, postoji ukupno 17 labova, a do kraja godine je planirano otvaranje još osam.

Time se Mejkers mreža podrške srednjoškolskom obrazovanju širi i uključuje sve veći broj nastavnika i učenika, koji usavršavaju znanja i veštine za 21. vek kroz brojne programe i projekte koje ta mreža donosi sa partnerima iz privrede i obrazovanja.

Novootvoreni Mejkers labovi, kako se navodi u saopštenju, predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji obrazovnog sistema, a cilj je da podstaknu kreativnost, inovativnost i primenu teorijskih znanja kroz praktične projekte.

Iza ove inicijative stoji Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija.

Tehnička škola u Pirotu, sa više od 145 godina tradicije, poznata je po uspešnom radu u oblasti elektrotehnike, mehatronike i CNC tehnologije. Učenici redovno pobeđuju na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a posebno se ističu u projektima vezanim za veštačku inteligenciju i robotiku.

Šabačka Tehnička škola, nekadašnja Šegrtska škola, postala je centar za obrazovanje kadrova u oblastima elektrotehnike, mašinstva i građevinarstva. Učenici škole osvojili su brojne nagrade na takmičenjima u robotici i inovacijama, a učenički projekti iz oblasti robotike, uključujući robotičku ruku i automatske sisteme, predstavljeni su tokom otvaranja Mejkers laba.

Prva tehnička škola u Kragujevcu, lider u STEAM obrazovanju, godinama unapređuje inovativni pristup u nastavi. Njeni učenici ostvaruju uspehe na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz elektronike i programiranja.

Tokom otvaranja Mejkers laba u školi, prikazani su projekti učenika iz oblasti LEGO robotike, a učenički timovi su predstavili svoja rešenja koja se takmiče na nacionalnim takmičenjima. Škola je domaćin brojnih naučnih manifestacija, poput Festivala nauke i takmičenja u inovacijama, što dodatno doprinosi njenoj reputaciji kao centra za nauku i tehnologiju.

Most između škole i privrede

Svečanim otvaranjima Mejkers labova prisustvovali su predstavnici lokalne zajednice, privrede, ali i nacionalni partneri koji su podržali inicijativu.

Predstavnica Centra za promociju nauke Danijela Vučićević rekla je da Mejkers labovi nisu samo obrazovni centri, već su i most između škole i privrede, koji omogućava učenicima da uče kroz praktičan rad i inovativne projekte.

Svaki lab, kako su dodali, nakon otvaranja ulazi u narednu fazu, a to je priključivanje programima za nastavnike i učenike Mejkers mreže. To podrazumeva rad i povezivanje sa drugim školama, zajedničko stvaranje i inoviranje, povezivanje sa privredom i sve druge oblike podrške.

Konkurs za otvaranje Mejkers labova otvoren je do 1. oktobra. Informacije su dostupne na sajtu Mejkerslab.rs

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Teme