Predstavnici PKS u Francuskoj: Najavljen zajednički poslovni forum, kakve su šanse srpskih startapa

Vreme čitanja: oko 1 min.

U fokusu posete i jačanje saradnje u oblasti tehnoloških inovacija

Foto: Filip Plavčić

Privredna komora Srbije će u saradnji sa francuskim regionom Overnja-Rona-Alpi početkom sledeće godine organizovati poslovni forum u Lionu, u Francuskoj, sa ciljem produbljivanja saradnje između Srbije i najjačeg industrijskog regiona u Francuskoj, saopštila je PKS.U saopštenju od prošlog petka ističu da će se forum fokusirati na sektore industrije, poljoprivrede, mehanizacije i zelene energije, te da je to dogovoreno na sastanku delegacije PKS i Ambasade Srbije u Parizu sa predstavnicima ovog francuskog regiona.

Delegacija Privredne komore razgovarala je o poslovnoj saradnji i investicijama sa potpredsednikom regiona Filipom Munijerom i direktorom za međunarodnu saradnju Brunom Šiaverinijem, kao i sa predstavnicima privredne komore regiona Overnja-Rona- Alpi, udruženja Business France, zatim Udruženja malih i srednjih preduzeća regiona i Javne investicione banke.

U okviru posete Francuskoj, delegacija Srbije razgovarala je i o jačanju saradnje u oblasti inovativnih tehnologija i veštačke inteligencije sa francuskom poslovnom zajednicom, predstavnicima AI Hub France, AI festivala u Kanu i French Tech-a.

Savetnik predsednika PKS Ivana Adamović je istakla da je na inicijativu Ambasade Srbije u Francuskoj, zajedno sa državnim sekretarom Damjanom Jovićem i predsednikom udruženja "Tesla" Aleksandrom Protićem, sa predstavnicima francuske poslovne zajednice razgovarano o ključnim koracima za jačanje nastupa srpskih AI tech kompanija na francuskom tržištu.

"Fokus je bio na umrežavanju i zajedničkim inicijativama, s ciljem bolje integracije naših inovativnih kompanija i stručnjaka u francuski tehnološki ekosistem. Posebno smo razgovarali o projektima dijaspore i podršci u prepoznavanju prilika za saradnju sa francuskim kompanijama", rekla je ona.

Posetu srpske delegacije Francuskoj organizovala je Ambasada Srbije u Parizu.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)