Koliko je vozila Kina izvezla u EU? U septembru bolji rezultat nego prošle godine, nadomak su vrhunca prodaje

Vreme čitanja: oko 1 min.

U septembru 2024. napravili rezultat za čak 61 odsto bolji u odnosu na septembar 2023. godine

Foto: Shutterstock
  • Vrhunac prodaje zabeležen u oktobru 2023.

  • Države EU glasale uvođenje novih carina do 35 odsto na električna vozila iz Kine

  • Među zemljama koje su bile za: Francuska, Italija i Poljska

Kina je u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u Evropsku uniju, a isporuke su skočile na drugi najviši nivo u istoriji pred najavljeno uvođenje dodatnih carina krajem oktobra.

Kineske kompanije su prošlog meseca isporučile 60.517 električnih vozila u EU, što je za 61 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Blumberg.

Prethodni vrhunac kineskog izvoza EV u Evropsku uniju je zabeležen u oktobru 2023, odnosno u periodu kada je Evropska komisija pokrenula istragu o kineskim subvencijama za proizvodnju električnih automobila.

Države Evropske unije glasale su 4. oktobra za uvođenje novih carina do 35 odsto na električna vozila koja su proizvedena u Kini, a deset zemalja članica, među kojima su Francuska, Italija i Poljska, su podržale tu meru.

Kina i Evropska unija nadalje pregovaraju o alternativnom rešenju ovog problema, ali očekuje se da će carine stupiti na snagu krajem oktobra.

Izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Mercedes Ola Kelenius pozvao je juče Evropsku uniju da odloži uvođenje dodatnih carina kako ne bi ugrozila pomenute pregovore između Brisela i Pekinga.

"Potrebno nam je više slobodne trgovine umesto trgovinskih barijera", istakao je čelnik Mercedesa.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)