"Savez ideja" za prenos znanja i tehnologija predlog predsednika PKS: "Srbija je spona između EU i Kine"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čadež na okruglom stolu rekao da će taj savez služiti kao platforma za digitalnu transformaciju ILSTC zemalja

Foto: PKS/Lu Dejun
  • Savez treba da okupi najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a

  • Ideja o osnivanju saveza na okruglom stolu povodom formiranja ILSTC u kineskom gradu Čongčing

  • ILSTC (International Land-Sea Trade Corridor) je trgovinski i logistički koridor koji povezuje regione u unutrašnjosti Kine sa jugoistočnom Azijom, Evropom i šire

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež inicirao je danas osnivanje platforme "Savez ideja" koja bi povezala zemlje Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more (ILSTC).

Čadež je, na okruglom stolu povodom formiranja ILSTC u kineskom gradu Čongčing, rekao da će savez služiti kao platforma za digitalnu transformaciju ILSTC zemalja, podstičući inovacije, izgradnju startap ekosistema i podršku za prenos znanja i tehnologija u našim regionima, saopštila je PKS.

"Savez ideja će okupiti najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a, omogućavajući im da zajednički rade na rešavanju novih izazova", naglasio je Čadež.

On je istakao ulogu Srbije u Inicijativi "Pojas i put" (BRI), kao i doprinos naše zemlje unapređenju povezivanja kroz izgradnju infrastrukturnih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Srbija je važna spona između Evrope i Kine. Naša zemlja je postala jedan od ključnih centara na putu BRI-ja, a naš strateški položaj, uz sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Kinom, Rusijom i SAD, pruža našoj zemlji jedinstvene prednosti. Srbija nudi pristup ka više od 2,7 milijardi potrošača širom sveta, što je čini idealnim mestom za kompanije iz celog sveta", naveo je Čadež.

Govoreći o ubrzanom rastu digitalne ekonomije Srbije, naveo je da je u protekloj deceniji naša zemlja postala lider u informacionim tehnologijama i inovacijama, kao i da izvoz IKT usluga i softvera premašuje četiri milijarde dolara godišnje, što ovaj sektor čini najvažnijim izvoznim proizvodom Srbije.

On je dodao da se procenjuje da u zemljama uključenim u ILSTC postoji između 200 i 300 startap akceleratora, tehnoloških inkubatora i inovacionih istraživačkih institucija, kao i da tehnologije poput veštačke inteligencije (AI), pametnih gradova, e-trgovine i zelenih tehnologija imaju potencijal da oblikuju budućnost globalne ekonomije, a da ILSTC zemlje treba da budu predvodnici tih trendova, dodaje se u saopštenju PKS.

Ključni partneri u tome su, kako je naveo Čadež, inovativni centri i akceleratori iz Kine, Singapura, Vijetnama, Malezije, Indonezije, Tajlanda i drugih zemalja ILSTC koridora, jer bi njihova saradnja omogućila brži razvoj pametnih logističkih rešenja i industrije 4.0.

Dodaje se da je predlog Srbije da "Savez ideja" bude zasnovan na nekoliko stubova - digitalna transformacija i primena tehnologija industrije 4.0, razvoj startap ekosistema i inovacionih akceleratora, transfer tehnologije i znanja, uključujući saradnju između kompanija i istraživačkih institucija, i usklađivanje politika i regulative, kako bi se olakšala digitalna i inovaciona saradnja između zemalja članica.

"Kroz 'Savez ideja' je moguće otključati pun potencijal ILSTC koridora, izgradnjom mreže pametnih gradova, digitalizovanih ekonomija i inovacionih ekosistema koji će naše zemlje povezati ne samo putem trgovinskih ruta, već i kroz zajedničke vizije budućnosti. Hajde da zajednički izgradimo ovaj Savez i stvorimo svetliju, povezaniju i inovativniju budućnost za sve naše narode", poručio je Čadež.

Međunarodni kopneno-pomorski trgovinski koridor (ILSTC - International Land-Sea Trade Corridor) je trgovinski i logistički koridor koji povezuje regione u unutrašnjosti Kine sa jugoistočnom Azijom, Evropom i šire, koristeći kombinaciju železničkih, drumskih i pomorskih ruta.

ILSTC je deo inicijative "Pojas i put" i ima za cilj poboljšanje logistike, trgovine i ekonomske saradnje između zemalja duž ovog koridora, dodaje se u saopštenju.

(Ubrzanje,rs/Tanjug)