Blekrok i Majkrosoft planiraju saradnju u oblasti razvoja veštačke inteligencije: U projektu Abu Dabi i Nvidia

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planiraju zajednički fond od 30 milijardi dolara

Foto: Shutterstock
  • Izgradnja centra podataka u funkciji je izgradnje infrastrukture za razvoj AI

  • Ocenjuje se da će sa ubrzanom izgradnjom tih data centara porasti potražnja za bakrom

  • Očekuje se da će u narednih četvrt veka potražnja porasti za oko 5 odsto

Američki investicioni fond Blekrok i tehnološki gigant Majkrosoft planiraju zajednički fond od 30 miljardi dolara za razvoj veštačke inteligencije (AI).

Kako navodi današnji Fajnenšel tajms (FT), Blekrok i Majkrosoft će na ovom projektu sarađivati i sa invensticionom kompanijom Em-Dži-Iks (MGX) koju podržava Abu Dabi.

Fond Blekrok će se fokusirati na izgradnju centara podataka i finansiranje energetske infrastrukure za podršku AI, prenosi portal Teh kranč.

Eksperti kalifornijske firme Nvidia, poznate po proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika, takođe će doprineti svojim stručnim znanjem u razvoju celog projekta.

Centri podataka se grade sve većom brzinom po celom svetu, a glavna finansijska direktorka australijskog rudarskog giganta Bi-Ejč-Pi (BHP) Vandita Pant je za FT nedavno izjavila da će zbog tog trenda globalna potražnja za bakrom porasti za 72 odsto do 2050. godine.

Bakar je ključan element za prenos energije i takođe se koristi u sistemima za hlađenje i procesorima u centrima podataka, preneo je portal Oilprice.

"Udeo centara podataka u svetskoj potražnji za bakrom danas iznosi nepunih jedan odsto, ali očekuje se da će porasti na šest do sedam odsto do 2050. godine", dodala je Vandita Pant.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)