Metin četbot zvuči poznato? Vi pitate, slavni odgovaraju. Zakerberg već objavio spot sa čuvenim rvačem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnološki div i dalje u trci za "nametanje" svojih modela veštačke inteligencije

Foto: Profimedia, Tanjug/AP, Shutterstock
  • Među pozajmljenim glasovima, izvor tvrdi da će se moći čuti i glas čuvene britanske, skoro 90-godišnje glumice, Džudi Denč

  • Ranije je sličnu taktiku oprobala kompanija OpenAI, međutim, taj se pokušaj neslavno završio

  • Kampanju već pokrenuo i sam izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg

Vlasnik Fejsbuka Meta planira da objavi da će glumci, među kojima Džudi Denč, Kristen Bel i Džon Sina, "dati glasove" Metinom četbotu, potvrdio je izvor upoznat sa planovima kompanije za Rojters.

Nova audio funkcija nudi korisnicima mogućnost da odaberu glas za svoj Meta digitalni asistent nalik na Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) - sa liste pet selebritija, među kojima i Avkvafina (Awkwafina) i Kigan Majkl Ki (Keegan-Michael Key), kao i nekoliko generičkih opcija, potvrđeno je Rojtersu.

Ovaj tehnološki div sprema se da objavi audio mogućnosti na svojoj godišnjoj konferenciji Konekt (Connect), koja počinje u sredu.

Očekuje se da će Meta ove godine na Connect događaju predstaviti prvu verziju svojih naočara za proširenu stvarnost, kao i da će razgovarati o svom planu razvoja za druge uređaje, poput svojih Ray-Ban Meta pametnih naočara, koje su prošle godine postale njihov prvi proizvod koji uključuje audio verziju Metinog četbota.

Glasovi poznatih počeće prvo da se koriste u SAD i drugim zemljama engleskog govornog područja ove sedmice, na Fejsbuku, Instagramu, Vacapu, kaže izvor Rojtersa, navodi medij, uz podsećanje da je Blumberg prvi izvestio o Metinim pregovorima sa poznatima.

Generalni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg objavio je prošle nedelje promotivni video na Instagramu u kojem su on i Džon Sina, zajedno sa još nekoliko ljudi, izvodili akrobacije dok su nosili Ray-Ban Meta naočare.

Meta se utrkuje da plasira svoje modele veštačke inteligencije milijardama svojih korisnika, i takmiči se sa Čet Dži-Pi-Ti-jem, koji ima podršku Majkrosofta.

OpenAI je u maju predstavio sličnu audio funkciju za svoj četbot, ali se brzo suočio s problemima kada je glumica Skarlet Johanson optužila kompaniju da je glas zvučao "jezivo slično" njenom, iako je ona odbila da pozajmi svoj glas za projekat.

Metin AI asistent trenutno može da vodi tekstualne razgovore i generiše slike kao odgovor na korisničke zahteve. Prošle godine, kompanija je eksperimentisala sa uvođenjem poznatih ličnosti u projekat, lansirajući tekstualne "karaktere" četbota inspirisane zvezdama poput Paris Hilton i Snup Doga, iako to nikada nije postalo popularno među korisnicima.

Od tada, Meta je preusmerila fokus na proizvod pod nazivom AI Studio, koji omogućava kreatorima sadržaja na njenim platformama da kreiraju četbot verzije sebe.

(Ubrzanje.rs)