Fond za nauku planira pokretanje programa finansiranja projekata u oblasti veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrednost fonda će biti 8,4 miliona evra

  • V.d. direktora Fonda za nauku Nenad Filipović ističe da je AI najbrže rastuća industrija u svetu

  • Podseća da je Srbija prva zemlja u ovom delu Evrope koja je usvojila strategiju razvoja AI, te da je jedna od malobrojnih čanica GPAI

  • Dodaje da će Fond finansirati i projekte iz primene AI u umetnosti i kulturi

Fond za nauku otvara dva javna poziva za naučnike iz programa Ideje 2024, vrednog 24 miliona evra i Programa podrške za posete naučnika iz dijaspore i istraživačima u Srbiji sa budžetom od 800.000 evra, a v.d. direktora Fonda za nauku Nenad Filipović rekao je za današnje Večernje novosti da je za naredni period planirano pokretanje programa namenjenog podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije (AI) za koji će biti izvojeno 8,4 miliona evra.

Filipović je izameđu ostalog rekao da je Srbija prpoznala značaj ulaganja u AI, najbrže rastuću industriju na svetu, zbog čega će pokrenuti novi program namenjen projektima iz oblasti AI.

"Prva smo država u jugoistočnoj Evropi koja je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja AI i jedna od samo 29 država članica Globalnog partnerstva za AI", istakao je Filipović.

On je dodao da će taj program pored standardnih naučnih oblasti obuhvatiti i projekte iz primene AI u umetnosti i kulturi.

Prvi program u okviru Fonda za razvoj AI je završen prošle godine, a realizovano je 12 projekata naučnika koji su tokom svojih istraživanja razvili algoritam AI za sprečavanje povreda na radu, alat za podršku u pisanju kodova i druge alate i sisteme.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)