• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodična kompanija iz Šapca prošla kroz digitalizaciju: 4 pokazatelja uspeha, magacin bolje iskorišćen za 98%

Vreme čitanja: oko 1 min.

Statistički potkrepljena poboljšanja omogućila su dodatno povećanje produktivnosti i efikasnosti

  • 0
Comex Šabac Foto: Comex d.o.o.
  • Kompanija postoji od 1990. godine
  • Prema podacima iz 2023. imaju više od 100 zaposlenih
  • Među izazovima, prvi uočen ticao se nestrukturiranosti podataka

Porodična kompanija iz Šapca Comex zahvaljujući digitalnoj transformaciji postigla je primetna unapređenja u svom poslovanju. Kako zaključuju stručnjaci Centra za digitalnu transformaciju, četiri su ključna pokazatelja ovog uspeha.

Kreiranje izveštaja ubrzano je za 70 odsto, optimizacija iskorišćenosti magacinskog prostora podignuta je na impresivnih 98 odsto, redukcija otpisa robe zbog isteklih rokova za 15 odsto, kao i unapređenje brzine donošenja odluka od strane menadžmenta za 20 odsto. Ova statistički potkrepljena poboljšanja omogućila su dodatno povećanje produktivnosti i efikasnosti, unapređenje procesa donošenja odluka i značajno smanjenje operativnih troškova.

Comex je danas najveći nezavisni proizvođač fleksibilne ambalaže u regionu sa više od 200 kupaca iz zemlje i inostranstva. Sa tri štamparske mašine i ostalim proizvodnim kapacitetima, zapošljava preko 100 radnika i plasira preko 4.000t ambalažnog materijala godišnje.

U saradnji sa konsultantom iz CDT-a u digitalizaciju su ušli identifikujući izazove. Prvi je bio nestrukturiranost podataka, razbacanih po različitim sistemima. Pored problema sa podacima, kompanija jetakođe identifikovala izazove u svommagacinskom poslovanju. Uočeno je i da su radnici gubili dragoceno vreme u potrazi za proizvodima, smanjujući efikasnost i produžavajući vreme isporuke.

Među izazovima uočen je i nedostatak softverskog modula za praćenje proizvodnje.

Transformacija koju je Comex ostvario nije bila puka implementacija softvera, već duboko promišljen proces koji je reflektovao stratešku viziju i ambiciju kompanije, ocenjuju iz CDT-a.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari