• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će veštačka inteligencija zameniti ljude? Predrag NIkolić o pitanju koje postavljaju mnogi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju u uvodnom obraćanju na "Internet dijalogu 2024" igrom reči istakao svoj stav u vezi sa AI razvojem

  • 0
Predrag Nikolić, Internet dijalog 2024, Privredna komora Srbije Foto: Boban Ristić PKS

Direktor Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije Predrag Nikolić ocenio je da veštačka inteligencija neće zameniti ljude, već da će ljudi koji znaju da koriste veštačku inteligenciju zameniti one koji to ne znaju.

Na prvom danu desete konferencije "Internet dijalog 2024", gde se raspravljalo o izazovima u poslovnom pravu koje donosi upotreba veštačke inteligencije, Nikolić je rekao da se bez njene primene ne može računati na razvoj - ni unutar domaćeg tržišta ni ka spolja.

U uvodnom obraćanju u prostorijama Privredne komore Srbije, podsetio je i da je u vreme osnivanja CDT-a napredak bio nezamisliv bez digitalne transformacije, kao što je danas, pet, šest godina kasnije slučaj sa veštačkom inteligencijom.

Ocenio je i da se tema premešta na teren pravnika.

"Ja sam lično već svedok da neke kolege pravnici koriste čet GPT. Sa svim ovim tehnološkim napretkom dolaze i razne izazovi, kao što su pitanja inteletualne svojine i zaštite podataka ličnosti", rekao je Nikolić, dodajući da je tehnološkim kompanijama potrebna pravna pomoć jer se postavljaju pitanja ko je vlasnik proizvoda veštačke inteligencije, ali i pitanje odgovornosti.

Predrag Nikolić, Internet dijalog 2024, Privredna komora Srbije Direktor CDT Predrag Nikolić / Foto: Boban Ristić PKS

Takođe, dodao je da je pravni okvir potreban i kako bi regulisao odnose kompanija, ali i da je neophodno da pravnici budu upućeni u tehnološke tokove, kako bi se ostavio prostor za dalji razvoj i ujedno ograničavanje tog razvoja na društveno prihvatljivo.

"Internet dijalog 2024" organizovan je u saradnji Pravnog fakulteta u Beogradu i Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije (PKS) i njenog Centra za digitalnu transformaciju (CDT).

Konferencija se održava 8. i 9. aprila u prostorijama PKS, odnosno Privredne komore Beograda.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari