• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeh inovacije u parkiranju: Kako je potez novosadske kompanije smanjio konflikte, a povećao zadovoljstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj inovativni projekat baziran je na upotrebi veštačke inteligencije

  • 0
Parking, automobili, Beograd, panorama grada, Ušće, reka, Muzej savremene umetnosti Foto: Milena Đorđević
  • Ovakakav holistički pristup omogućuje operativnu efikasnost parking servisa

  • Kroz proces digitalne transformacije kompanija se posvetila razumevanju specifičnih potreba klijenata

  • Krajnji cilj njihove strategije bio je razvoj inovativnih proizvoda i usluga

Kompanija CAM Engineering iz Novog Sada prikazuje uspešnu digitalnu transformaciju u industriji parkiranja, koristeći SmartRes - inovativni projekat baziran na upotrebi veštačke inteligencije.

Ova kompanija posluje duže od decenije u sektoru informacionih tehnologija. Bave se pružanjem naprednih tehnoloških rešenja sa fokusom na veštačku inteligenciju i automatizaciju.

Sa više od 20 inženjera sa bogatim iskustvom, kompanija se pozicionirala kao vodeći inovator u oblastima veštačke inteligencije, automatizacije, analitike podataka i Internet stvari (IoT), ocenjuju stručnjaci Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

Kako dodaju iz CDT-a, kompanija je uspostavila značajan međunarodni uticaj, sa čak 40 odsto ukupnih prihoda koji dolaze iz poslovanja van granica Srbije, a imaju i sedam patentiranih inovacija i niz prestižnih nagrada za tehničku izuzetnost.

"Da bi ostvarila tranziciju ka digitalnoj transformaciji s maksimalnim učinkom, CAM Engineering je angažovao konsultanta CDT-a. S obzirom na već izuzetno visok novo digitalizacije kompanije, prioritet je postavljen na izgradnju dubokog i nijansiranog razumevanja specifičnih potreba klijenata", stoji u izveštaju CDT-a.

Krajnji cilj njihove strategije bio je razvoj inovativnih proizvoda i usluga, sa fokusom na primeni veštačke inteligencije.

"Posebna pažnja je posvećena razvoju algoritama i primeni mašinskog učenja, kako bi se omogućila adaptivnost i skalabilnost rešenja u skladu sa dinamičnim potrebama tržišta", dodaju stručnjaci.

Kako SmartRes funckioniše?

U svrhu rešavanja učestalog i izazovnog problema pronalaženja slobodnih parking mesta, CAM Engineering je inicirao inovativni projekat pod nazivom SmartRes, sa ciljem da revolucionarno promeni pejzaž industrije parkiranja.

"Sistem koristi sofisticirane senzore za detekciju automobila i inteligentne oznake (tagove) koje se koriste za identifikaciju rezervisanih parking mesta. Ove oznake su sinhronizovane sa centralizovanim nadzornim centrom koji u realnom vremenu vrši monitoring, dostupnost i zauzeće parking prostora.

SmartRes pruža vlasnicima mogućnost da primaju instant notifikacije ukoliko se na rezervisanom mestu nalazi neautorizovani automobil. Na osnovu ove kritične informacije, vlasnici parkinga mogu da preduzmu odgovarajuće korake, bilo da pozovu parking servis za intervenciju—kroz odnošenje neovlašćenih vozila ili da dozvole zadržavanje automobila ukoliko je to unapred dogovoreno", navode na koji način radi.

Ocenjuju da ovaj nivo detalja znatno unapređuje upravljanje parking prostorima, umanjujući mogućnost konflikte, a maksimalizujući iskorišćenost kapaciteta.

"Ovaj holistički pristup ne samo da optimizuje operativnu efikasnost parking servisa, već i poboljšava korisničko iskustvo, omogućavajući vozačima da proaktivno planiraju svoje parkiranje i putovanje", rekli su iz CDT-a o digitalnoj transformaciji kompaniji CAM Engineering uz mišljenje da se na taj način pozicioniraju kao ključni igrač u vodećoj primeni veštačke inteligencije.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari