• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki iskorak za Mongoliju: Internet za celu zemlju stiže iz svemira, saradnja sa kompanijom svetskog glasa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz te saradnje "izvukli" makar još jednu korist

  • 0
Satelit Foto: Pixabay
  • Napravili korak ka digitalizaciji zemlje
  • Satelit lansiran u svemir 4. marta sa svemirske stancie u SAD
  • Jedan od problema je velika površina te zemlje

Digitalna transformacija Mongolije beleži veliki uzlet u prošlim danima - sa lansiranjem ONDO Spejs (ONDO Space) satelita u saradnji sa Kompanijom Spejs Iks (SpaceX) i njenim Starlink servisom.

Prvog marta Spejs Iks je pokrenuo Starlink servis u toj zemlji posle dve godine priprema, čime je načinjen proboj u pravcu digitalizacije.

Uvođenje brzog interneta zahtevalo je i određene zakonske promene, kako bi se načinio pravni okvir za takvu saradnju. Time su se otvorile mnoge mogućnosti za Mongoliju - da traži investicije i uspostavi partnerstva sa SAD, Francuskom i Indijom na sličnim projektima, piše The Diplomat.

Nakon promena zakona, dodelila je dve licence SpaceIks-u - za rad i pružanje internet usluga u domaćem prostoru.

Njena digitalna transformacija je neizbežna. Trenutno samo 23,8 odsto zemlje, što je manje od četvrtine njene površine, pokriveno je telekomunikacionom uslugom, uključujući i brzi internet. Oko 40 odsto teritorije je retko naseljeno nomadima, bez ikakvog pristupa internetu. Jedan od načina na koji je Mongolija odlučila da reši ovo pitanje je uspostavljanje nacionalnog satelita i partnerstava sa razvijenim zemljama trećeg sveta.

Ministar za digitalni razvoj i komunikacije objasnio je da zbog velike teritorije ovaj poduhvat zahteva veliku finansijsku podršku. Čak i kada bi lokalne administrativne jedinice, dodao je, priložile svoju infrastrukturu, rizik je da bi udaljena područja ostala nepovezana.

"Starlink će premostiti digitalni jaz između Ulan Batora i udaljenih delova zemlje i omogućiti komunikaciju u celoj zemlji", rekao je.

Lansiranje mongolskog nacionalnog satelitskog sistema će povezati Mongole u ​​urbanim i udaljenim područjima. Sistem će takođe ojačati napore Mongolije za upravljanje katastrofama, jer se sateliti mogu koristiti za praćenje ekstremnih vremenskih prilika.

U drugoj prekretnici, Mongolski OndoSpace Satelit uspešno je lansiran 4. marta iz svemirske stanice u Sjedinjenim Državama.

Partnerstvo sa SpejsIksom takođe znači mogućnost uvećavanja investicija u slične projekte i obuku inženjera.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari