• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija dobila priliku da se bavi regulativom i primenom AI u svetu: "Važno je da budemo za stolom u tom času"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju krajem godine

  • 0
Veštačka inteligencija, privatnost Foto: Shutterstock.com
  • Srbija je deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (AI) kao jedna od 29 zemalja članica
  • Od 2017. godine beleži se izuzetan rast i razvoj IKT sektora kod nas
  • Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji

Predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (AI) biće veoma značajno za Srbiju, jer se ta organizacija bavi regulativom i primenom veštačke inteligencije u svetu, izjavio je danas savetnik u kabinetu predsednice Vlade Srbije Stefan Badža.

Badža je podsetio da ja Srbija pre dve godine izabrana za jednu od 29 zemalja članica, kosenzusom, što znači, kako je dodao, da su sve zemlje glasile za nas. Primljena je kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska i Nemačka.

Prema njegovim rečima, to što će Srbija predsedavati globalnim partnerstvom je veoma značajno.

"A kao što znate, to je tehnologija koja se jako brzo razvija i na koju će mnogo uticati način na koji je regulišemo i način na koji je primenjujemo u svim sferama društva", naveo je Badža i naglasio da je vrlo važno da Srbija bude za stolom kad se donose odluke na globalnom nivou.

"Ono je što jako značajno je to da ćemo biti domaćini konferencije krajem godine, gde će doći sve zemlje članice i predstavnici njihovih ministarstava i da ćemo na veoma visokom političkom nivou moći da diskutujemo o temama i da promovišemo ono što Srbija radi u oblasti veštačke inteligencije i IKT sektora, a i takođe da čujemo šta drugi radi i da na taj način najbrže i najbolje moguće naučimo šta možemo dalje da radimo", rekao je on, prenosi Tanjug.

Stefan Badža, Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti, KBF, Kopaonik biznis forum Foto: Tanjug / Tanjug video

Na pitanje kako je došlo do toga da jedna mala zemlja bude kandidovana za tako važnu poziciju, koji su to naši projekti nas kandidovali za to i šta mi možemo da podudimo u ovom sektoru, Badža je podsetio da Srbija još od 2017. godine pokazala izuzetan rast i razvoj IKT sektora, a da smo 2019. godine usvojili strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

Bili smo tek 26. zemlja na svetu i prva u regionu koja je to usvojila, podsetio je on i dodao da smo nakon toga osnovali Institut za veštačku inteligenciju u 2021. godini, koji je sazvao preko 60 ljudi.

"Želimo da Srbija zacrta što bolje i jače ciljeve kako bi osigurala lidersko mesto u regionu, i popela se na lestvici vodećih zemlja u Evropi po pitanju razvoja AI", rekao je Badža i nalgasio da će to biti jedna od privh strategija koje će nova vlada usvojiti za nekoliko meseci.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari