• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kongres SAD usvojio zakon o zabrani TikToka: Strano vlasništvo - u čorbi mirođija, na potezu Senat

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Senata poručuju da su ohrabreni prvim korakom u usvajanju zakona

  • 0
Kongres, TikTok Foto: Tanjug/AP
  • Popularna aplikacija može biti zabranjena širom zemlje, ukoliko Senat potvrdi zakon i ukoliko je vlasnik iz Kine ne proda
  • TikTok se u tom se slučaju ne bi mogao naći u prodavnicama aplikacija
  • Strahuje se da kineska kompanija prikuplja osetljive podatke i cenzuriše sadržaj

Predstavnički dom SAD usvojio je zakon na osnovu kojeg bi moglo da dođe do potpune zabrane u TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je vlasniku te platforme društvenih medija, kompaniji Bajt Dens, data mogućnost da je proda.

Za taj zakon glasalo je 352 člana Kongresa, a 65 bilo je protiv, prenosi Gardijan.

Medij napominje da nacrt zakona daje kineskom Bajt Densu rok od 165 dana da izađe iz vlasništva nad tom platformom, prenosi Tanjug.

U suprotnom bi prodavnicama aplikacija, uključujući Eplov Ep Stor i Gugl Plej, zakonski bi bilo zabranjeno da hostuju TikTok ili pružaju usluge veb hostinga aplikacijama koje kontroliše Bajt Dens.

Glasanje u Predstavničkom domu predstavlja najkonkretniju pretnju TikToku u vezi s navodima da kineska kompanija može da prikuplja osetljive korisničke podatke i da politički cenzuriše razne sadržaje, ali je potrebno da Senat potvrdi zakon da bi stupio na snagu.

TikTok je zakon usvojen u Predstavničkom domu nazvao zabranom i pozvao senatore da "saslušaju svoje birače pre nego preduzmu bilo kakvu akciju", prenosi Rojters.

"Ovaj proces bio je tajan i nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na privredu, sedam miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste našu uslugu", rekao je portparol TikToka.

Lideri Obaveštajnog komiteta Senata SAD-a, Mark Vorner i Marko Rubio, demokratski predsednik komiteta i republikanski potpredsednik, rekli su danas da su ohrabreni usvajanjem zakona u Predstavničkom domu.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari