• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropske banke koriste veštačku inteligenciju za procenu finansijskih rizika povezanih sa klimom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isprečio se jedan problem u prikupljanju informacija

  • 0
Dimnjak, krov, kuća Foto: Pixabay
  • Na ovaj način izlazi se u susret novom evropskom i američkom zakonodavstvu

  • Proučavanje trajalo tokom pet godina, pre svega korišćena dokumenta na engleskom jeziku

  • Sve više firmi se obavezuje na "neto nulte ciljieve"

Bankari su otvorili novu eru - koriste veštačku inteligenciju za prikupljanje podataka za procenu finansijskih rizika povezanih sa klimatskim promenama.

Potrebni su im kvalitetni podaci da bi procenili uticaj klimatskih promena na finansijske institucije. Međutim, odsustvo jedinstvenog standarda izveštavanja suočava ih sa mnoštvom javno dostupnih informacija.

Veštačka inteligencija je uspela da prevaziđe te razlike kako bi ponudila potrebnu transparentnost i olakšala poređenje indikatora finansijskih rizika povezanih sa klimom, navodi se u zajedničkom saopštenju centralnih banaka: Španije, Nemačke, Evropske centralne, Banke za međunarodna poravnanja, piše Rojters.

Uprkos razlikama u načinu na koji kompanije izveštavaju, eksperimentalni projekat Gaia AI se fokusira na definiciju svakog indikatora, a ne na to kako su podaci označeni.

Od banka i osiguravajućih kuća prema novim evropskim i američkim pravilima traži se otvoreniji pristup u vezi sa klimatskim promenama koji će omogućiti detaljnije informacije istraživačima.

Gaia je posmatrala 20 ključnih indikatora za 187 finansijskih institucija tokom pet godina iz dokumenata na engleskom i malog broja na španskom i nemačkom.

Rezultati su pokazali kako se više finansijskih insititucija obavezuje na neto nulte ciljeve smanjenja zagađenja vazduha i izdaje zelene obveznice, ali ne na jedinstven način širom sveta.

Centralne banke su saopštile da bi jedan od mogućih sledećih koraka bio da se Gaia učini javno dostupnom za analitičare.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari