• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Revolucija u veštačkoj inteligenciji: Nvidia predstavila AI čip

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz kompanije nisu precizirali cenu, nagoveštavaju da je vrlo visoka

  • 0
  • Blackwell postiže pet puta bolje performanse u AI zadacima u odnosu na prethodnu generaciju čipa

  • Nvidia beleži rast prodaje i prihoda

  • U toku velika godišnja konferencija kompanije, koja se održava u San Hoseu u SAD

Tehnološki lider Navidia poznat po svojim inovativnim rešenjima, održava svoju godišnju konferenciju, na kojoj okuplja stručnjake i entuzijaste iz celog sveta. Na ovoj važnoj manifestaciji izvršni direktor kompanije Jensen Huang, predstavio je najnovije tehnološko dostignuće - AI čipa pod nazivom Blackwell.

Blackwell je nazvan po statističaru i matematičaru Davidu Blackwelu. Osim brzine, on nudi i "proračune u mreži" što dodatno poboljšava performanse. Huang je čak izjavio da bi čip mogao transformisati govor u 3D video, piše Biznis insajder.

Sa neverovatnih 208 milijardi tranzistora (128 milijardi više od prethodnika), Blackwell postiže pet puta bolje performanse u AI zadacima. Takođe, smanjuje troškove i potrošnju energije do 25 puta, tvrdi Nvidia.

"Blackwell čip je motor koji pokreće ovu novu industrijsku revoluciju", rekao je on.

Čip H100, prethodnik Blackwella, prodaje se i za preko 40.000 dolara, a zbog globalnih problema sa lancima snabdevanja, tehnološki giganti se bore za njih. Mark Zakerberg je izjavio da će do kraja godine imati oko 350.000 H100 čipova.

Zahvaljujući tome, prodaja Nvidije raste. U izveštaju o zaradi za četvrti kvartal u februaru, Nvidia je prijavila kvartalni prihod od 22,1 milijarde dolara. Međutim, kompanija se suočava s preprekama u Kini zbog stroge kontrole izvoza. Takođe, drugi tehnološki giganti kao što su Meta, Microsoft, Google i AMD takođe pripremaju svoje čipove.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari