• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro 10 miliona evra za inovativna preduzeća u Srbiji: Stiglo blizu 300 prijava, podrška za 41 projekat

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zavisno od programa projekti su podržani sa do 500.000 evra

  • 0
inovacija Foto: Pixabay
  • Novac od 9,6 miliona evra obezbeđen u prvoj fazi IPA projekta

  • Do 1. aprila otvoren poziv za prijavu za finansiranje u drugoj fazi IPA projekta

  • Od 41 podržanog projekta, novac izdvojen za 27 projekata preduzeća u ranoj fazi razvoja

Fond za inovacionu delatnost je odobrio finansiranje za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća" u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra.

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave.

Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija.

U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra i do 500.000 evra.

Kako se navodi u saopštenju Fonda, primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine, prenosi Tanjug.

Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija, što će doprineti njihovom rastu i povećanju konkurentnosti.

Pored primene tehničkog znanja u razvoju inovacija, njihov osnovni zadatak je da slede tržišne trendove i grade partnerske odnose sa potencijalnim investitorima.

Fond zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskom unijom, uz podršku CFCU (Sektora za finansiranje i ugovaranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija) nastavlja sa unapređenjem inovacionog okruženja Srbije.

U drugoj fazi IPA projekta, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva od 10,3 miliona evra, a javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren je do 1. aprila.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari