• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Epl povukao Metine aplikacije za razmenjivanje poruka sa kineskog tržišta: Evo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineske vlasti su naredile uklanjanje aplikacija

  • 0
Apple Foto: Shutterstock/VTT Studio
  • Kompanija Epl danas je na zahtev kineskih vlasti uklonila sa tržišta aplikacije Vacap i Treds

  • Takođe su uklonjene i aplikacije Telegram i Signal

  • Četiri aplikacije ostaju dostupne u Hong Kongu i Makau, dva specijalna administrativna regiona Kine

Kompanija Epl (Apple) je danas saopštila da je uklonila Metine aplikacije Vacap (WhatsApp) i Treds (Threads) iz svoje prodavnice aplikacija u Kini nakon što joj je to naredila kineska vlada, koja je navela zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Prema firmama za praćenje aplikacija Kimai i EpMedžik, aplikacije Telegram i Signal, dve druge strane aplikacije za razmenu poruka, takođe su danas uklonjene iz prodavnice.

Uklanjanje ove četiri aplikacije ukazuje na sve veću netoleranciju kineske centralne vlade prema nekim stranim servisima za razmenu poruka koji su van njene kontrole. Ovo takođe signalizira manje slobode za Epl u Kini.

Međutim, prema Rojtersovim današnjim proverama druge Meta aplikacije, uključujući Fejsbuk (Facebook), Instagram i Mesindžer (Messenger), ostale su dostupne za preuzimanje. Mnoge druge popularne aplikacije koje su razvile zapadne kompanije, uključujući Jutjub (Youtube) i X, takođe su bile dostupne.

Nije poznato kako su Vacap ili Treds mogli izazvati zabrinutost za bezbednost kod kineskih vlasti.

"Kineska administracija za sajber prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija iz kineske prodavnice na osnovu zabrinutosti za nacionalnu bezbednost", navodi Epl u saopštenju.

"Obavezni smo da poštujemo zakone u zemljama u kojima poslujemo, čak i kada se ne slažemo", dalje se navodi u saopštenju.

Kompanija Meta je odbila da komentariše i uputila sve upite na Epl, dok Epl nije odgovorio na zahteve za komentar na uklanjanje aplikacija Signal i Telegram. Predstavnici ove dve kompanije nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Nijedna od četiri uklonjene aplikacije nije u širokoj upotrebi u Kini, gde je Tensentov Vičet (WeChat) daleko dominantnija.

Ove aplikacije, kao i mnoge strane aplikacije, su obično blokirane na kineskim mrežama od strane "Velikog zaštitnog zida" (Great Firewall), opsežnog sajber sistema cenzure u zemlji, i mogu se koristiti samo sa virtuelnom privatnom mrežom ili drugim proksi alatima.

Četiri aplikacije ostaju dostupne u Hong Kongu i Makau, dva specijalna administrativna regiona Kine.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari