• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako otpad možemo da pretvorimo u nove sirovine? Odgovor nude srpski inovatori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski forum cirkularne ekonomije održava se od 15. do 18. aprila

  • 0
Cirkularna ekonomija, ekonomija kruzenja Foto: Shutterstock
  • U Briselu će biti predstavljeno više od 60 inovacija iz Srbije

  • U okviru posebne sesije o insektima biće predstavljena dva srpska rešenja: kompanije "Belinda Animals" iz Beograda i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

  • Od 2022. godine 65 inovativnih rešenja u oblasti cirkularne ekonomije dobilo podršku za implementaciju

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopštio je danas da će uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine predstaviti najbolje inovacije iz Srbije za smanjenje otpada odnosno pretvaranje otpada u nove sirovine, na Svetskom forumu cirkularne ekonomije koji se od 15. do 18. aprila održava u Briselu.

Kako se navodi, ovaj globalni skup posvećen je najnaprednijim rešenjima u oblasti cirkularne ekonomije, koja su nastala na temelju novih naučnih istraživanja.

Najavljuje se da će se posetiocima Svetskog foruma cirkularne ekonomije (World Circular Economy Forum 2024 - WCEF2024), predstaviti više od 60 inovacija iz Srbije, a među kojima su rešenja za pravljenje biorazgradivih čaša i kesa, kao i boja za namirnice.

Biće predstavljena i rešenja za pravljenje lepkova za industriju i građevinarstvo od otpada od voća i povrća, zatim rešenja za proizodnju građevinskog materijala od tekstilnog otpada i otpadnog stakla, ručno pravljen papir i kutije od paklica cigareta i viškova štamparskog papira, kao i pravljenje olovaka i bojica od starih novina.

Predstaviće se i rešenja za izradu sprava za vežbanje od otpadnog drveta iz reka, kao i rešenja za reciklažu kablova kako bi se dobio bakarni i aluminijumski granulat.

Takođe će, kako se najavljuje, biti predstavljen i informacioni sistem koji automatizuje gajenje biljaka u bio-razgradivim saksijama, kao i novi digitalni (IoT-Internet of things) uređaji koji omogućavaju merenje količine i određivanje vrste otpada u kontejnerima, radi optimizacije njegovog prikupljanja prenosi Tanjug.

U saopštenju se dodaje da će u okviru posebne sesije o tome kako insekti mogu da se koriste za smanjenje otpada, 18. aprila pored primera iz Južne Afrike i Lesota, biti predstavljeno i inovativno rešenje kompanije "Belinda Animals" iz Beograda i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", koje je pokazalo da crv brašnar može da se hrani stiroporom i da ga na taj način potpuno razgradi da se dobije organska materija bogata proteinom, idealna za proizvodnju hrane za stoku.

- Ovi i drugi primeri primene principa cirkularne ekonomije iz celog sveta poslužiće liderima iz poslovne zajednice, donosiocima odluka i stručnjacima da razmotre kako da privreda, u saradnji sa naukom, na potrebe čoveka odgovori na način koji je u saglasju sa prirodom, odnosno koji štedi resurse, produžava vek korišćenja materijala, smanjuje zagađenje otpadom i emisije CO2, istovremeno donoseći uštede proizvođačima i čineći ih konkurentnijim na tržištu - naglašava se.

Podseća se da je od 2022. godine 65 inovativnih rešenja u oblasti cirkularne ekonomije dobilo podršku za implementaciju u ukupnom iznosu od 2,8 miliona dolara.

Tu podršku su, kako se dodaje obezbedili EU, Vlada Švajcarske i Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), u okviru dve inicijative koje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP: "EU za Zelenu agendu u Srbiji" i "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji - Cirkularne zajednice".

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari