• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nemamo planove da prodamo TikTok": Oglasio se Bajtdens, igrica Amerike i Kine se nastavlja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineska vlada upozorava da bi se zabrana TikToka "neizbežno vratila i nanela štetu SAD-u"

  • 0
TikTok, Amerika, zabrana Foto: Luiza Kamalova / Shutterstock.com
  • Oglasio se Bajtdens (engl. ByteDance) nakon američkog pritiska da proda TikTok

  • Prema informacijama koje je izneo TikTok, Bajtdens poseduje 20 odsto akcija u kompaniji

  • Džo Bajden je u sredu potpisao zakon kojim se Bajtdensu daje devet meseci da proda TikTok ili će mreža biti zabranjena u toj zemlji

Roditeljska kompanija TikToka, Bajtdens (ByteDance), izjavila je da nema nameru da proda poslovanje nakon što je SAD usvojio zakon kojim se primorava na to.

"Bajtdens nema planove da proda TikTok", objavila je kompanija na svom zvaničnom nalogu na platformi Toutiao, društvenoj mreži koju poseduje.

TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar Bi-Bi-Sija.

Izjava iz Bajtdensa je došla kao odgovor na članak sajta za tehnološku industriju The Information koji je rekao da istražuje potencijalnu prodaju operacije TikToka u SAD-u bez algoritma koji ga pokreće.

"Strani medijski izveštaji o prodaji TikToka od strane Bajtdensa nisu istiniti", rekla je kompanija u objavi.

Podsetimo, Bajtdens je prema pisanju američkih medija uslovljen da u roku od devet meseci, sa dodatkom od tri meseca, proda TikTok ili će aplikacija biti zabranjena.

To znači da bi rok za prodaju najverovatnije bio negde tokom 2025. godine, nakon što pobednik predsedničkih izbora 2024. godine stupi na dužnost.

Prema informacijama koje je izneo TikTok, kineski osnivač kompanije Bajtdens poseduje 20% akcija, putem kontrolnog udela u kompaniji.

Oko 60% vlasništva pripada institucionalnim investitorima, uključujući glavne američke investicione firme poput Carlyle Grupe, General Atlantika i Susquehanna International Grupe. Preostalih 20% je u vlasništvu zaposlenih širom sveta, a troje od pet članova odbora kompanije Bajtdensa su Amerikanci.

Kineska vlada takođe odbacuje takve zabrinutosti kao paranoju i upozorava da bi se zabrana TikToka "neizbežno vratila i nanela štetu SAD-u".

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari