• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Državno-privredna delegacija u poseti Japanu. Čadež: "U Tokiju od 3. do 6. juna predstavljamo privredu Srbije"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poseta se organizuje u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PKS

  • 0
Privredna komora Srbije, Marko Čadež Foto: Milena Đorđević
  • U delegaciji ministri resora trgovine, nauke i privrede, Tomislav Momirović, Jelena Begović i Adrijana Mesarović

  • Najavljeni sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava, sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu, kao i sa članicama japanskog poslovnog udruženja "Keidanren"

  • Ideja je da srpska delegacija predstavi uslove za poslovanje i investiranje u Srbiji sa posebnim fokusom na IT sektor

Delegacija Srbije od danas do 6. juna boraviće u Tokiju i tokom ekonomske misije Japanu predstaviće potencijale srpske privrede, najavio je prethodno predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je rekao Tanjugu da se ova poseta Japanu organizuje u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PKS.

Prema Čadežovim rečima u delegaciji će biti ministri resora trgovine, nauke i privrede, Tomislav Momirović, Jelena Begović i Adrijana Mesarović, kao i on, zatim predstanici RAS-a i kompanija koje su konkurentne u celom svetu i imaju šta da ponude japanskim partnerima. Među njima je po jedna iz hemijske industrije i industrijskih parkova, a četiri iz IT sektora.

Predsednik PKS je najavio da će tokom posete Japanu biti održani sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava - za spoljne, poslove, unutrašnje poslove i komunikacije koje je nadležno za veštačku inteligenciju, trgovinu i nauku, kao i sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Kako je dodao, biće održan i Poslovni forum na kojem će se japanskim kompanijama prezentovati investicione i poslovne mogućnosti u Srbiji, a organizovaće se i razgovori sa članicama najuticajnijeg i najvećeg japanskog poslovnog udruženja "Keidanren", koje zastupa interese najvećih japanskih kompanija.

"U Japan idemo sa veoma jasnim ciljevima. Jedno je da što pre pokušamo da ubrzamo pregovore o potpisivanju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, a to je veoma važno, jer su japanske kompanije u poslednjih pet godina investirale skoro 500 miliona evra u Srbiji i ovo bi moglo da zaista donese potpuno jednu novu dinamiku", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, državno-privredna delegacija iz Srbije ide u Japan da predstavi jednu novu i inovativnu Srbiju odnosno sve ono što naša zemlja može da ponudi.

"Predstavićemo im uslove za poslovanje i investiranje u Srbiji, sa posebnim fokusom na IT sektor, rezultate, potencijale, podsticaje za investitore u ICT, istraživanje i razvoj, kao i aktivnosti PKS u ovoj oblasti", rekao je predsednik PKS za Tanjug.

Čadež je precizirao da će sastanci naše delegacije biti sa petnaestak najvećih multinacionalnih kompanija iz Japana, među kojima su Mitsubishi, Toyota, Hitachi, Itochu, Japan Tobacco, Toshiba, Takenaka...

"Imamo veoma jasne ciljeve i plan. Od posete premijera Japana 2018. koji je boravio u Srbiji sa privrednom delegacijom krenule su dosta dobre investicije iz Japana, a i sada idemo tamo sa ciljem da pripremimo sledeći veliki poslovni forum koji će se održati u Beogradu na jesen ove godine, a zatim i veliki poslovni forum u okviru EXPO u Osaki", rekao je predsednik PKS.

Prema negovim rečima, oblasti u kojima možemo da unapredimo saradnju sa Japanom je plasman naših prehrambenih proizvoda na to tržište, posebno smrznutog bobičastog voća.

"Mi smo u svetu već prepoznati kao tehnološki hab i imamo potencijal za saradnju sa velikim kompanijama koje ovde dolaze da rade sa našim stručnjacima i koriste naša kreativna rešenja. Ono po čemu Srbija postaje poznata i to želimo Japanu da naglasimo jesu kvalitetni, kreativni i inovativni ljudi", zaključio je Čadež.

Prema podacima PKS, robna razmena Srbije i Japana u 2023. bila je 332,3 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 89 miliona dolara, a uvoz iz Japana 243,3 miliona dolara.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari