• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve Masterkard kartice u Evropi biće tokenizovane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj od 16 cifara biće zamenjen nasumično generisanim tokenom. Šta to znači za korisnike?

  • 3
Mastercard Foto: Tanjug/AP
  • Kompanija ističe da sa partnerima rade na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu

  • Najavljeni način upotrebe trebalo bi da osigura korisnike od prevare

  • Ujedno, očekuje se otvaranje mogućnosti novog načina plaćanja

Tehnološka kompanija Masterkard trebalo bi da, počev od 2030. godine, ne zahteva od evropskih korisnika da ručno unose brojeve svojih kartica prilikom obavljanja onlajn transakcija.

Masterkard najavljuje i da će sve kartice koje izdaje na svojoj mreži u Evropi biti tokenizovane, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Medij precizira da će umesto broja kartice od 16 cifara, koji se koriste za transakcije, biti zamenjeni nasumično generisanim tokenom.

Kompanija kaže da radi s bankama, finansijskim kompanijama, trgovcima i drugim partnerima na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu do 2030. u Evropi, dalje navodi Tanjug.

Tokenizacija je proces u kome se osetljivi podaci zamenjuju jedinstvenim identifikacionim elementom (tokenom) koji dozvoljava pristup tim podacima na bezbedan i dozvoljen način. Tokenizacija, čiji je cilj smanjenje količine podataka kojima pristupa trgovac, postala je popularan način jačanja bezbednosti platnih kartica i e-commerce transakcija

Umesto toga biće korišćeno dugme s jednim klikom, što bi trebalo da osigura kartice potrošača od pokušaja prevare, navodi Masterkard.

Korisnici neće morati da unose lozinke svaki put kada žele nešto da plate onlajn, jer tehnološka kompanija uvodi pristupne ključeve koji zamenjuju lozinke.

Masterkard će takođe omogućiti kupcima da obave transakcije jednim klikom na blagajni koristeći biometrijsku autentifikaciju sa otiskom palca.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    12. jun 2024. | 22:19

    Ma super, nego šta će bankama naši otisci?! Šta je sledeće, DNK uzorak?

  • То је неопходно

    12. jun 2024. | 16:33

    али када се изврши токенизација, такође треба и да се фринделутују. Ако се не изврши фринделутовање и токенизација је бескорисна.