• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Matična kuća TikToka ne može da izbegne Zakon o digitalnim tržištima: Žalili se, Evropski sud pravde ih odbio

Vreme čitanja: oko 1 min.

Našli se među kompanijama poput Alfabeta, Epla, Mete, Amazona i Majkrosofta

  • 0
Tiktok Foto: Shutterstock

Sud pravde Evropske unije danas je potvrdio prethodnu odluku Evropske komisije (EK) da označi kineski Bajtdens, matičnu kompaniju Tiktoka, kao takozvanog "čuvara kapije" (sa dominantnim položajem na tržištu) u skladu za evropskim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Pomenuti sud je odbacio sve argumente kompanije Bajtdens koja se žalila na odluku Evropske komisije i naveo da firma zauzima konsolidovanu poziciju na tržištu i da ima potencijal da unovči svoje korisnike, prenosi briselski Euraktiv, dalje piše Tanjug.

Portparol Tiktoka je naveo da je kompanija razočarana presudom i da će razmotriti dalje pravne korake, ali da će se u međuvremenu uskladiti sa obavezama koje proističu iz DMA.

Evropska komisija je u septembru prošle godine označila neke velike tehnološke kompanije kao što su Alfabet, Epl, Meta, Amazon, Majkrosoft i kineski Bajtdens za takozvane "čuvare kapije" na koje se odnose stroža pravila Zakona o digitalnim tržištima kako bi se obezbedila fer konkurencija u ključnim sektorima.

Kineska firma se u novembru žalila na ovu kategorizaciju, tvrdeći da nema konsolidovanu poziciju na tržištu i da ne ispunjava ni druge uslove, prenosi Blumberg.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari