• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će sudske presude i novčane kazne ukinuti monopol Gugla: Kakva je sudbina "partnera u zločinu"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američki sud utvrdio je da se dominacija Gugla na tržištu održala zahvaljujući nezakonitim ugovorima

  • 0
Google, Gugl Foto: Tanjug/AP/Jeff Chiu
  • Pesuda protiv Gugla prva je pobeda američkog zakonodavstva u sporovima sa tehnološkim kompanijama

  • Gugl je prethodno odgovarao po antimonopolskim zakonima EU

  • Za tri kršenja zakona kažnjen sa 8,25 milijardi evra

Gugl (Google) je kriv, jer monopolski status svog internet pretraživača na tržištu održava nezakonitim ugovorima. Tako u najkraćem glasi najnovija presuda američkog suda u parnici protiv američkog tehnološkog diva, koja je okončana u ponedeljak. Ujedno, to je prva pobeda američkih saveznih vlasti koje su podnele nekoliko tužbi protiv tržišne dominacije velikih tehnoloških kompanija.

Ugovori s Eplom (Apple)

Sudija Amit Mehta u opsežnoj analizi Guglovog poslovanja otkriva da kompanija u delu pretraživanja godišnje prihoduje 175 milijardi dolara, prenosi Wired. Presuda dolazi nakon suđenja na kom je Ministarstvo pravosuđa tvrdilo da je Gugl postao najkorišćeniji pretraživač, s udelom od gotovo 90 odsto, jer je plaćao partnerima poput Epla i Samsunga kako bi ga postavili kao zadati pretraživač na svojim platformama.

Gugl plaća Eplu ogromnu svotu da bude zadati pretraživač za Ajfon (iPhone), a u presudi se navodi procena od 20 milijardi dolara za 2022, što je 17 odsto Eplove operativne dobiti te godine.

Usto, ove monopolističke prakse omogućile su Guglu da naplaćuje visoke cene za oglašavanje, što je ojačalo oglašavanje kompanije, ostavljajući malo prostora konkurentima da ponude uporedive usluge po razumnijim cenama. Gugl s druge strane tvrdi da je njihov uspeh odraz najbolje usluge.

Oko 50 odsto pretraživanja u SAD-u koristi proizvode pokrivene ugovorima koje je Mehta proglasio nezakonitima, pri čemu Guglovi ugovori s Eplom čine oko 28 posto, prenosi Wired i dodaje da oko 70 odsto upita prolazi kroz portale gde je Gugl zadati pretraživač.

Zasad još nije utvrđeno kakva kazna čeka Gugl, odnosno matičnu kompaniju Alfabet (Alphabet), koji je odlučio da se žali. Čini se da će biti novčana kazna, ali i da će postojati obaveza usmerena na smanjenje dominacije.

Novčane kazne nisu se do sada pokazale učinkovitima. Neke od mera ublažavanja koje se mogu nametnuti uključuju omogućavanje korisnicima da biraju između drugih dostupnih pretraživača, umesto Gugla kao zadate opcije, prenosi Poslovni.hr.

Ovo nije prvi put da je Gugl proglašen krivim za kršenje antimonopolskih zakona. Tokom prošle decenije Evropska unija kaznila ga je s ukupno 8,25 milijardi evra zbog tri odvojena kršenja antimonopolskih zakona EU.

Radi se procesima koji traju godinama i koji uprkos velikim kaznama - ne postižu cilj. Antimonopolski zakoni osmišljeni su kako bi poboljšali konkurenciju i onemogućili "velikima" da zloupotrebljavaju svoje pozicije. Dominacija koju Gugl drži nad drugim pretraživačima stvorila je koncentrisano tržište koje je sprečilo manje konkurente u ravnopravnom poslovanju.

Investitore presuda ne brine

Ova najnovija presuda SAD-a, zajedno s presudama EU, mogla bi biti prvi korak prema otvaranju tehnološkog tržišta drugim konkurentima. Ukidanje Gugla kao zadatog pretraživača na platformama kao što su Epl i Samsung moglo bi promeniti njegovu poziciju u nadmetanju i za prevlast veštačke inteligencije.

Ipak, ako je suditi prema stanju na berzi, ubrzo nakon presude, investitori nisu uvereni, da će presude išta promeniti u stvarnosti. Naime, investitori zasad nisu kaznili ni Gugl ni Epl. Deonice Guglovog matičnog Alfabeta pale su za samo nekoliko postotnih bodova nakon što je sud utvrdio da je Gugl prekršio antimonopolske zakone.

Deonice Epla, koji će verovatno izgubiti od presude koliko i Gugl, pale su još manje. Obe su deonice pale gotovo 5 odsto tokom redovnog trgovanja dana, usred opšteg pada tržišta, ali su obe bile u velikom padu pre presude, dok presuda nije nikako bila ključni činilac, smatraju analitičari.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari