• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo početak "lova na veštice" i ko je sledeći? Javne ličnosti imaju teoriju o hapšenju Durova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komentari na potez francuskih vlasti preplavili društvene mreže

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask, Pavel Durov Foto-kolaž: Lensi Photography/SplashNews.com/Splash/Profimedia, Instagram/durov
  • Iz Telegrama poručuju da nemaju šta da kriju

  • Ilon Mask ocenio da su vremena teška

  • Jedan glumac se javno izjasnio za hapšenje

Nakon što je Pavel Durov završio u zatvoru, na njegovo hapšenje reagovali su iz samog Telegrama, a situaciju su komentarisale i brojne poznate osobe, uključujući vlasnika plarfotme Iks Ilona Maska. Iz Telegrama su tako poručili da Durov "ništa ne skriva", te da je njihovo moderiranja sadržaja na toj platformu u skladu sa standardima industrije. Apsurdno je tvrditi da su platforma ili vlasnik odgovorni za njenu zloupotrebu, tvrde iz ove kompanije. Upravo je moderiranje sadržaja problem, i razlog zašto je Durov iza rešetaka.

Zbog nedovoljnog moderiranja sadržaja na Telegramu, tvrde francuske vlasti, kriminalci su mogli slobodno da koriste ovu platformu za komunikaciju i obavljanje kriminalnih aktivnosti koje uključuju deljenje pedofilskog sadržaja, krijumčarenje droge itd.

Komentarišući situaciju s hapšenjem Durova, Mask je na svojoj platformi Iks objavio komentar da su vremena opasna, a podsetio je i na neke ranije situacije na koje se može gledati kao na napad na slobodu govora. Naveo je hapšenja u Velikoj Britaniji zbog objave mima, pokušaja zabrane "loših mimova" u Irskoj, a na taj popis dodao je probleme koje ima platforma Iks. Takođe, spomenuo je i kako je EU njega pokušala da uceni.

Nakon hapšenja Durova na društvenim mrežama neki su postavili pitanje ko je sledeći, a poznati američki politički komentator Joey Mannarino tvrdi kako je sve ovo bila samo predigra za nešto puno veće. Naime, on tvrdi da su sledeći na redu platforma Iks i Ilon Mask, prenosi Fox News.

"Telegram im je izgovor da krenu na Iks i Maska. Samo čekajte i videćete, nikad se ne završava tamo gde očekujete", napisao je.

Izvršni direktor Rumblea Chris Pavlovski napisao je kako su francuske vlasti hapšenja Durova prešle crvenu liniju, dok je poznati konzervativni novinar i pisac Ian Miles Cheong ovu situaciju nazvao lovom na veštice.

"Oni žele da pretvore internet u još jednu ruku svog propagandnog stroja. Pred vlastitim očima gledamo napad na slobodu govora."

Posebno je zanimljiva jedna objava u kojoj stoji da je Kina uhvatila milijardera koji je osnivač aplikacije koja omogućava slobodu govora zato što nije moderirao aplikaciju i cenzurirao sadržaj, dok u isto vreme Iran hapsi vlastite građane za objavljivanje izjava koje ne odobravaju.

U nastavku objave stoji: "Samo se šalim... to su bile Francuska i Engleska."

Ali nisu baš svi kritični prema ovom potezu Francuske, pa je tako hapšenje Durova pohvalio glumac Vilijam Šatner. On godinama ima problema s tom platformom na kojoj su mnogi prevaranti otvorili profile s njegovim imenom, a Telegram nije ništa učinio kako bi ga zaštitio i ugasio te profile.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari