• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tesla lansira model Y sa šest sedišta: Poizvodnja planirana do kraja 2025, rezervisana za jedno tržište

Vreme čitanja: oko 2 min.

U SAD već postoji model sa sedam sedišta, ali izvori tvrde da mu popularnost ne bi bila jednaka u drugom delu sveta

  • 0
Tesla automobil kola, Model Y Foto: Tanjug/AP
  • Ocenjuje se da je model sa šest sedišta reakcija na domaću konkurenciju

  • U drugom delu planete ista kompanija posvećuje više pažnje razvoju autonomne vožnje

  • Model Y crossover je najprodavaniji automobil u Kini

Kompanija Tesla planira proizvodnju nove verzije modela Y, sa šest sedišta, do kraja 2025. godine na kineskom tržištu, saopštila su dva dobro upućena izvora. Okolnosti su takve da dva američka proizvođača automobila nastoje da povećaju privlačnost svog najprodavanijeg, ali već zastarelog električnog vozila (EV).

Tesla je zatražila od dobavljača da se pripreme za dvocifreno povećanje proizvodnje Modela Y u svojoj fabrici u Šangaju, rekao je jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman jer plan nije javno objavljen, piše Rojters.

Iz kompanije još uvek nisu odgovorili na zahtev za komentar. Nije bilo jasno kako će Tesla povećati proizvodnju u fabrici koja čeka odobrenje za proširenje na 70 hektara bivšeg poljoprivrednog zemljišta. Već je zabeležila godišnji porast isporuka Modela 3 na domaćem i inostranom tržištu od 6 odsto u periodu od januara do juna, podstaknut prošlogodišnjim lansiranjem obnovljene verzije.

Tesla je lansirala Model Y 2020. godine i od tada ga unapređuje u okviru projekta nazvanog "Juniper". Ta verzija će imati pet sedišta i biće lansirana početkom 2025. godine, umesto ove godine, kako je prvobitno bilo planirano, rekao je drugi izvor.

Dodavanje verzije sa šest sedišta naglašava pritisak u Kini od strane domaćih konkurenata, dok u SAD-u Tesla daje prioritet razvoju tehnologije za autonomnu vožnju i robotaksija.

Model Y crossover je najprodavaniji automobil u Kini među svim vrstama pogona, sa 207.800 prodatih vozila u periodu januar-jun, iako ga sedan Seagull kompanije BYD ubrzano stiže.

Tesla očekuje da će njena ukupna prodaja u Kini porasti u trećem kvartalu zbog snažnog rasta u manjim gradovima, iako je smanjila prodajnu snagu kao deo globalnih otpuštanja u maju, što ukazuje na poboljšanu profitabilnost.

Prodaja bi takođe mogla biti podstaknuta uvođenjem funkcije potpune autonomne vožnje (Full Self-Driving) koja je planirana za Kinu do kraja godine.

Tesla prodaje Model Y sa sedam sedišta u SAD-u, ali skučen treći red sedišta učinio bi ga nepopularnim u Kini, rekli su izvori, dodajući da to mesto nije dovoljno veliko ni za velikog psa.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari