• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španski premijer u Kini: Promenio stav u vezi s carinama na električna vozila, poziva EU da "izbegne rat"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sančez je zabrinut zbog eventualnih posledica sukoba Brisela i Pekinga na špansku industriju

  • 0
Pedro Sančez, Kina Foto:Tanjug/AP
  • U oktobru EU glasa o uvođenju dodatnih carina na kineska električna vozila

  • Na neobavezujućem glasanju Francuska i Italija bile za uvođenje tarifa, a Nemačka, Finska i Švedska bile uzdržane

  •  Kineski predsednik pozvao španskog premiijera da posreduje u popravljanju odnosa sa EU

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas da bi Evropska unija trebalo da preispita predložene uvozne tarife na električna vozila kineske proizvodnje i pozvao Brisel i Peking da pronađu kompromis kojim će se izbeći trgovinski rat.

Sančezovi komentari tokom posete Kini sugerišu promenu u stavu Španije, koja je do sada podržavala pomenute uvećane carine, ali je istovremeno ukazivala na zabrinutost zbog uticaja na špansku industriju od eventualnih posledica trgovinskih sukoba između EU i Kine.

"Moramo da preispitamo svoj stav svi mi, ne samo države članice, već i Evropska komisija, jer ne treba nam još jedan rat, u ovom slučaju trgovinski", rekao je španski premijer na događaju u industrijskom parku u kineskom gradu Kunšanu.

On smatra da treba "graditi mostove između Evropske unije i Kine, a Španija će biti konstruktivna i pokušati da pronađe kompromis između Pekinga i Evropske komisije".

Pedro Sančez, Kina španski premijer Pedro Sančez / Foto:Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u ponedeljak Sančeza da "igra konstruktivnu ulogu u poboljšanju zategnutih veza između Pekinga i Brisela".

Zemlje članice EU trebalo bi u oktobru da glasaju o tome da li da usvoje dodatne carine od čak 36,3 odsto na kineska električna vozila, čemu se Kina suprotstavila pokretanjem antidamping istraga o uvozu svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz Evrope.

Svaka odmazda Kine zbog carina mogla bi pogoditi Španiju veoma teško, jer su španski farmeri svinjskog mesa bili su najveći izvoznici u EU, sa 1,5 milijardi evra robe prodate Kini tokom 2023, navodi Rojters.

S drue strane, kineski proizvođači automobila pozivaju Peking da poveća carinske tarife na uvezene evropske automobile na benzin u znak odmazde zbog ograničenja koje je Brisel predložio na izvoz kineskih električnih vozila, prenose kineski državni mediji.

Na neobavezujućem glasanju u julu, pored ostalih, Francuska i Italija su takođe glasale za tarife, dok su Nemačka, Finska i Švedska bile uzdržane.

EU je u međuvremenu revidirala neke carine ili smanjila konačno predložene tarife.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari