• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako vas bankomat i aparat za plaćanje karticom mogu "pokrasti"? Na ovo obratite pažnju, posebno turisti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoje načini da se deluje preventivno, pre nego što novac bude izgubljen

  • 0
Kreditna kartica, podizanje novca sa bankomata Foto: Shutterstock
  • U velikim mestima turisti se zadržavaju kratko

  • To ih čini "idealnim žrtvama"

  • Stručnjak Branko Džakula ističe da žrtve u tim slučajevima retko odvoje vreme da slučaj prijave policiji

Rizici od plaćanja karticom povećavaju se u velikim turističkim mestima, kaže IT stručnjak Branko Džakula u razgovoru za Ubrzanje.rs. Ističe da je krađa podataka sa kartice moguća kao i krađa torbe ili novčanika.

Objašnjava i kako se takva krađa dešava: prema njegovim rečima rizično je predavati karticu konobaru ili prodavcu da je sami prislone aparatu, jer je moguće da imaju lažni aparat.

"Tu ubace vašu karticu kako bi aparat preuzeo podatke sa kartice. Praktično je kloniraju. Onda izvrše plaćanje na pravom aparatu, a podatke su sačuvali za kasniju upotrebu", objašnjava kako to funkcioniše.

Dodaje da se to može desiti tamo gde je velika turistička poseta.

"Napadači to obično rade turistima jer se kratko zadržavaju na tim lokacijama i jer je onda manja je verovatnoća da će prijaviti slučaj lokalnoj policiji. Napadači uživaju brzu promenu turista i svojih žrtava", objašnjava sagovornik.

Branko Džakula IT stručnjak Branko Džakula / Foto: Privatna arhiva

Dodaje da to nije jedini rizik u mnogoljudnim (stranim) gradovima, te da se prevara može izvršiti i bez posrednika.

"Postoje i bankomati koji imaju uređaje skimere, koji se nalepe preko pravog bankomata. Takođe se lepi lažna tastatura preko tastature bankomata. Prvo skimer klonira podatke sa kartice, a lažna tastatura uzima vaš PIN. Vi ste podigli novac, ali oni koji su klonirali podatke sa kartice i uzeli pin mogu da se vrate na taj bankomat i da preuzmu keš u vaše ime, sa vašom karticom", dodaje Džakula.

U ranijem intervjuu za Ubrzanje, Džakula je govorio i o tome da krađa podataka za cilj najčešće ima finansijsku korist. O tome na koji ju je način moguće izbeći čitajte OVDE.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pokrenuli smo novi portal Ubrzanje.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari