• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

40 milijardi evra investicija u zelenu tranziciju u Srbiji: Ulaganje se očekuje do 2040. godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik PKS prisustvuje na Hamburškoj konferenciji o održivosti ističe da je Nemačka najvažniji privredni partner Srbije

  • 0
Zelena tranzicija Foto: Pixabay/PIRO4D
  • Čadež ističe ulogu Nemačke i u novom investicionom ciklusu

  • To podrazumeva ulaganje u nove tehnologije

  • Ujedno, očekuje da se otvore velike mogućnosti iz saradnje sa EU

Nove investicije u visini od 40 milijardi evra očekuju se do 2040. godine u proces zelene tranzicije u Srbiji, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji učestvuje na Hamburškoj konferenciji o održivosti.

Čadež je istakao da je veoma važno to što je delegacija Srbije na čelu sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem prisutna na konferenciji u Hamburgu, dok su među 11 lidera iz celog sveta, predsednik Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc, jedini iz Evrope.

"To govori dosta koji su potencijali i šta možemo da očekujemo u budućnosti od strateške saradnje i sa Nemačkom i sa EU", ukazao je Čadež, prenosi PKS.

Podseća da je Nemačka najvažniji privredni partner Srbije i najveće izvozno tržište, a da ta zemlja sada postaje naš partner u novom investicionom ciklusu, koji podrazumeva ulaganje u nove tehnologije, u tzv. zelenu industrijsku revoluciju, pre svega, u e-mobilnost.

Navodi da je naša zemlja od 2012. godine privukla ukupno 40 milijardi evra stranih direktnih investicija (SDI) i da je za to, kako je ocenio, direktno zaslužan predsednik Srbije, njegov tim, i Danilo Cicmil, savetnik predsednika za investicije.

Polovina od četrdeset milijardi evra dosadašnjih SDI je ušla u automobilsku industriju naše zemlje, kaže Marko Čadež objašnjavajući da ta industrija sada prelazi na proizvodnju električnih vozila i e-mobilnost, što će dovesti do novog ciklusa investicija i da se do 2040. godine očekuju nova ulaganja od oko 40 milijardi evra u proces zelene tranzicije u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež Foto: Milena Đorđević

Kaže da se kriza u nemačkoj autoindustriji za sada ne oseća u našoj zemlji, već da je u pitanju tamošnja strukturna kriza koja će proizvođačima iz regiona dati mogućnost za povećanje svoje proizvodnje, dodajući da Srbija time postaje još značajnija za Nemačku.

Komentarišući ukidanje zabrane plasmana proizvoda iz centralne Srbije na tržište KiM, kaže da je zadovoljan jer je Priština najzad shvatila, kako je rekao, besmislenost svoje prethodne odluke koja je nanosila štetu svim kompanijama.

Dodaje da će se uraditi tačna procena dosadašnje štete zbog zabrane plasmana robe na KiM, ali da je reč o više desetina miliona evra.

(Ubrzanje.rs)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari