• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinja sukob sa Amerikom, rasplamsava se s Turskom: Kina pod silovitim trgovinskim pritiscima zbog uspeha sa EV

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ove teme razgovore poveli i državni sekretari zemalja

  • 0
kinesko električno vozilo Foto: Shutterstock
  • U sukobu s Amerikom još jedno je otvoreno pitanje - izvoz poluprovodnika

  • Kina beleži sve bolje rezultate u proizvodnji električnih vozila

  • Istovremeno traje sukob sa EU, koja održava visoke carine na EV kineske proizvodnje

Kineski ministar trgovine Vang Ventao u razgovoru sa američkom sekretarkom za trgovinu Đinom Raimondo izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa američkom politikom prema Kini kada je reč o poluprovodnicima i ograničenjima za kineska vozila, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vang je u tom razgovoru pozvao SAD da reše specifične probleme kineskih kompanija i ukinu im sankcije što je pre moguće, preneo je juče Rojters.

"Postavljanje granica nacionalne bezbednosti u oblasti ekonomije i trgovine neophodno je da bi se pomoglo u održavanju stabilnosti globalnih lanaca snabdevanja i stvorilo povoljno okruženje za bilateralno poslovanje i saradnju", rekao je kineski ministar trgovine.

Kineski ministar trgovine Vang Ventao Vang Ventao / Foto: Li Xin / Xinhua News / Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa je pre mesec dana tesnom većinom usvojio zakon o pooštravanju pravila kojim se ograničavaju poreske olakšice za električna vozila u SAD, ukoliko u sebi imaju sadržaj proizveden u Kini.

Drugi dom američkog kongresa, Senat, taj zakon nije prihvatio.

Gina Raimondo Đina Raimondo / Foto: Tanjug/AP/Paul Sancya

Alijansa za automobilske inovacije, koja predstavlja automobilske kompanije kao što su Dženeral motors, Tojota, Folksvagen, saopštila je da će predlog zakona rezultirati manjim brojem vozila koja će se kvalifikovati za povlastice.

Američka vlada je ranije uvela kontrolu izvoza da bi Kini prekinula pristup naprednim poluprovodnicima, kako bi obuzdala ambicije azijske zemlje u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Kina je podnela tužbu STO protiv Turske zbog povišenih carina na električna vozila

Kina je pokrenula trgovinski spor s Turskom u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog njenih carina na uvoz električnih vozila (EV), saopštilo je kinesko diplomatsko predstavništvo u Ankari.

Kineska vlada navodi da je "diskriminatorska mera koju je preduzela Turska protekcionističke prirode i u suprotnosti sa pravilima STO", preneo je juče Rojters.

"Pozivamo Tursku da poštuje pravila i odmah ukine svoje mere", navodi se u kineskom saopštenju.

Ankara je u junu objavila da uvodi dodatnu carinu od 40 odsto na uvoz vozila iz Kine, a prošlog meseca nametnula je stroge uslove na uvoz hibridnih vozila, uključujući i najveću azijsku ekonomiju.

Evropska unija takođe nastavlja s visokim carinama na električna vozila kineske proizvodnje.

Kina je pod sve snažnijim trgovinskim pritiscima širom sveta zbog sve većeg izvoza električnih vozila, za koji mnoge zemlje tvrde da ih Peking u velikoj meri subvencioniše kako bi podržao svoju ekonomiju koja je u padu.

Peking je takođe u martu započeo spor u STO zbog američkih subvencija kako bi zaštitio svoju industriju električnih vozila.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari