• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čadež predstavio "srpski ključ" za povezivanje tržišta zapadne Kine, Jugoistočne Azije i Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predlog srpske strane može da omogući "kvantni skok u povezivanju"

  • 0
Čadež, PKS Foto: PKS/Lu Dejun

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež predstavio je u kineskom gradu Čongćingu inicijativu Srbije za osnivanje "Saveza ideja i tehnologija" koji bi uključivao sve njene članice s ciljem snažnijeg međusobnog transfera znanja i tehnologija, saopštila je danas PKS.

Kako se navodi, Čadež je rekao da bi ta inicijativa povezala tržišta zapadne Kine, Jugoistočne Azije i Evrope, i da su ključne tačke za razmenu inovacija na tom putu visokotehnološki centri u Čongkingu, Guangsiju i zemljama kao što su Singapur, Vijetnam, Tajland, Srbija, i druge.

Predsednik PKS je naglasio i da je cilj da se ujedine resursi i omoguće investicije u inovacije i startape.

On je ukazao i na važnost strateške saradnje sa Kinom kao ključnu za privredni napredak Srbije i šireg regiona, kao i za značaj povezivanja ideja i tehnologija svih zemalja članica Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more (ILSTC).

U saopštenju PKS se dodaje i da je na pitanje o značaju saradnje sa Kinom za ekonomski uspeh Srbije, Čadež naveo prijateljstvo lidera Srbije i Kine i da bez te saradnje naša zemlja ne bi postala vodeći privredni centar u regionu.

"Do sada, kineske kompanije su u Srbiju uložile preko šest milijardi evra, a Kina je postala drugi najvažniji trgovinski partner i treće izvozno tržište za Srbiju", rekao je predsednik PKS.

On je naveo i da predlog srpske strane može da omogući "kvantni skok u povezivanju" tržišta zapadne Kine, Jugoistočne Azije i Evrope.

"Na tom putu neophodno je povezivanje ljudi i razmena ideja i zato želimo da povežemo visokotehnološke centre u Kini, Jugoistočnoj Aziji i Srbiji kako bismo objedinili inovativne resurse skoro 300 institucija koje podstiču startape i istraživanje", kazao je Čadež.

On je podsetio i da je Srbija značajno napredovala u poslednjih deset godina i povećala izvoz softvera sa 370 miliona evra na 3,8 milijardi evra, da je vrednost startap ekosistema porasla za 60 odsto, kao i da je uvođenje predmeta programiranja u osnovne škole već daloje prve vidljive rezultate.

Govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, predsednik PKS je ukazao i taj dokument, iako je nedavno potpisan, pokazuje benefite te da su u toku razgovori o dolasku kineskih kompanija iz sektora zelene industrije i e-mobilitija u našu zemlju, što će dodatno, kako ističe, podstaći domaći privredni rast.

Čadež je zaključio i da Srbija može da bude primer kako je moguće dobro sarađivati sa Kinom i da Evropa polako shvata značaj ovakvog načina saradnje.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari