• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada dostigao vrednost od 1,116 milijardi: Kako se kotira prema Evropi

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poređenju sa drugim zemljama, beleže se i neke prednosti

  • 0
startup, start-up, start up, razvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje Foto: Pixabay
  • Prosečna starost osnivača u startap ekosistemu Beograda i Novog Sada ima 35 godina

  • Prepoznaju globalno tržište kao svoje ciljano tržište

  • Startap ekosistem pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija

Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija saopštilo je da je - prema "Startap Džinom 2024" - istraživanju startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. dostigao najveću vrednost do sada od 1,116 milijardi dolara, koja je veća za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi, startap ekosistem Beograda i Novog Sada prema najnovijim podacima pozicionira se kao prvi ekosistem u regionu Zapadnog Balkana, odnosno deseti u regionu Centralne Evrope.

Startap ekosistem, kako je navedeno, pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija od brojnih drugih evropskih ekosistema, kao što su Litvanija, Prag, Varšava, Ljubljana, prenosi Tanjug.

U saopštenju se precizira da je prema dobijenim rezulatima, prosečna starost osnivača 35 godina, što je tri godine mlađe od evropskog proseka, dok je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka.

Dodaje se i da veliki procenat startapa iz regiona Beograda i Novog Sada, odnosno 64 odsto, prepoznaje globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda.

Navodi se i da su posebni uspesi startap ekosistema u toku prethodne godine najveća vrednost ekosistema do sada, rastuća zajednica sa visokim procentom profesionalaca, izvanredan pool talenata koji formira različite kompanije i timove, kao i to što se iskusni osnivači vraćaju u ekosistem, ali i jako i otporno finansiranje u ranoj fazi razvoja startapa, izražena ambicija, globalni način razmišljanja.

Zvanično objavljivanje celokupnog izveštaja Startap Džinom istraživanja za sve ekosisteme planirano je 10. juna 2024. godine u Londonu u okviru London Tech Week događaja.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari