• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft napušta mesto posmatrača u upravnom odboru kompanije OpenAI: Šta to znači?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft je prethodno uložio 13 milijardi dolara u ovaj startap

  • 0
Sem Altman, Satja Nadela, Majkrosoft, Microsoft, OpenAI Foto: Tanjug/AP

Američka tehnološka korporacija Majkrosoft objavila je da napušta mesto posmatrača u upravnom odboru kompanije za razvoj veštačke inteligencije OpenAI.

Ova pozicija je pružila uvid u aktivnosti odbora bez ugrožavanja njegove nezavisnosti, ali Majkrosoft je video značajan napredak novoformiranog odbora OpenAI i smatra da više nije potrebno da nadzire njegov rad, napisao je zamenik generalnog savetnika Majkrosofta Kit Doliver.

Kako prenosi Fajnenšel tajms (FT), ovaj potez dolazi u trenutku kada regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi sve češće pokreću antimonopolske istrage usmerene na rad tehnoloških kompanija.

Sam Altman Sem Altman / Foto: Tanjug/AP

Majkrosoft, koji je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, zauzeo je mesto posmatrača bez prava glasa u upravnom odboru te firme u novembru prošle godine, prenosi Tanjug.

U tom turbulentnom periodu je smenjen izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman da bi nakon samo nekoliko dana bio ponovo vraćen na svoju funkciju.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela je tada bio ključni posrednik koji je doprineo smirivanju situacije.

Satya Nadella Satja Nadela Satja Nadela / Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Partnerstvo sa Majkrosoftom je ključno za uspeh OpenAI pošto je ovaj startap koristio Majkrosoftovu ogromnu računarsku snagu i usluge skladštenja u oblaku (klaudu) za razvoj svojih usluga.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari