• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnivač najvećeg samita o novim tehnologijama: Srbija je netradicionalno tržište, a dupliraće broj učesnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveća konferencija ovog tipa na svetu održava se u novembru u Lisabonu

  • 0
Paddy Cosgrave web summit Lisabon 2023 Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Na događaju Web Summit u Lisabonu očekuje se najveći broj startapa iz celog sveta, sa rekordnim brojem predstavnika iz Srbije

  • Očekuje se da će Britanija i Nemačka nastupiti sa po 300 startapa, više od SAD

  • Među netradicionalnim tržištima nalazi se i Finska

Najveća konferencija posvećena novim tehnologijama Web Summit, koja će se u novembru održati u Lisabonu ugostiće najveći broj startapa do sada, a među njima će se naći i rekordan broj srpskih kompanija koji će premašivati 50, što je dvostruko više nego prošle godine, objavila je Privredna komora Srbije.

Suosnivač Web Summit konferecije Pedi Kosgrejv u objavi na LinkedIN-u naveo je da će mnoge zemlje nastupiti sa većim brojem učesnika na ovogodišnjem Web Summitu, pa će tako broj startapa iz SAD koji će izlagati ove godine premašiti 250, dok će Velika Britanija i Nemačka imati po oko 300 startapa, što je značajan skok u poređenju sa prošlom godinom.

Španija će imati oko 170, a Italija 100 startapa, što je povećanje sa više od 50 odsto za obe zemlje u odnosu na 2023.

Kao posebno interesantno je istakao rast učesnika sa netradicionalnih tržišta, gde pored Srbije, Finska takođe beleži dupliranje broja startapa u samo jednoj godini.

Procena je da će Web Summit ove godine okupiti oko 15.000 osnivača, a mnogo više osnivača i startapa dolazi kako bi učestvovali u umrežavanju, slušanju i učenju, naveo je Kosgrejv.

Istakao je da veliki deo ovog rasta pokreće talas startapa koji se sami finansiraju, bez tradicionalnih investicija rizičnog kapitala te da ovaj fenomen najavljuje novu eru u tehnološkoj industriji, kada će umesto traženja investicija, glavni fokus novih startapa biti na pronalaženju kupaca.

Ove godine u Lisabonu na Web Summitu učestvovaće nova generacija osnivača i startapa, a među njima i srpski tech pioniri.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari