• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljena prva virtualna stjuardesa: Brineta zasad govori samo engleski

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnicima dostupna preko aplikacije

  • 0
  • Digitalnu uslugu pokrenuo Katar ervejz

  • Planira se da do kraja godine Sama tečno govori i druge jezike

  • Predstavljena je na velikom sajmu ITB Berlin

Katar ervejz uvodi virtualnog člana kabinske posade da asistira putnicima u avionu i na aerodromu koja se na prvi pogled ne razlikuje od ostalih stjuardesa.

Digitalna stjuardesa po imenu Sama (Nebo na arapskom), može da odgovara na pitanja u realnom vremenu, da ima interakciju sa putnicima i to uz pomoć veštačke inteligencije, prenosi Njujork post.

Sama trenutno govori samo engleski, ali se planira da do kraja godine tečno govori i druge jezike, uključujući arapski, prenosi Tanjug.

"Ovo je monumentalna tačka u vođenju uspešne sinergije između tehnologije i ljudi - ne samo za Katar ervejz, već i za avio industriju u celini", rekao je potpredsednik kompanije za marketing Babar Rahman, dodajući da će interakcije biti prijateljske.

Ženski "digitalni član kabinske posade" predstavljen je na velikom sajmu ITB Berlin. Trenutno je brineta, sa kosom vezanom u punđu, u prepoznatljivoj crvenoj uniformi Katar ervejza.

Avio-kompanija tvrdi da je virtuelni član kabinskog osoblja - takođe dostupan preko svog metaverzuma, nazvanog Kverse, i Katar app - prva pomoć korisnicima te vrste sa AI.

Sama kombinuje "tehnologiju sa empatijom i personalizacijom" i nudi "zanimljive interakcije koje odražavaju ljudski razgovor". Dizajnirana je tako da uči iz ponašanja putnika kroz "sveobuhvatne vizuelne interakcije".

Putnici mogu maksimalno da korise Samu, i da ih ona vodi kroz 3D mapirane prikaze aerodroma, vip prostore za odmor, i da im odgovara na pitanja vezana sa putovanjem, prtljagom, čekiranjem...

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari