• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici osmislili gedžet na bazi veštačke inteligencije: Kompas za "lutanje bez ometanja", evo šta to znači

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priroda i boravak u njoj bili su inspiracija za dizajn ove naprave

  • 0
  • Veštačka inteligencija i moderna estetika ujedinili su se u kompasu Terri
  • Proizvođači žele da omoguće korisnicima da se "odvoje" od telefona tokom boravka u prirodi
  • Uređaj ima otvoren kod i može da se proizvede 3D štampanjem

Veštačka inteligencija i "gorpcore" estetika kombinovani su u Terri – "kompasu" koji su kreirali dizajnerski studiji Modem Vorks i Panter & Tourron kako bi omogućili ljudima da idu u šetnju bez svog telefona.

Terra je džepna naprava koji vodi svog korisnika duž rute koristeći haptičku povratnu informaciju i suptilni interfejs strelice poput igle kompasa.

Rute su predodređene i kreirane od strane veštačke inteligencije kao odgovor na upite korisnika. "Dvosatna šetnja Maraisom uz posetu poslastičarnici" i "Obilazak arhitekture Kjota, nazad do 16 časova" su dva primera rute sa veb stranice Terra.

Idejni tvorci namenili su uređaj Terra ljudima koji žele da idu u šetnju  bez telefona ili barem  da ne moraju da gledaju u njega tokom svog boravka u prirodi.

"U svetu preplavljenom stalnim ometanjima pametnih telefona i drugih uređaja, potreba za vezom sa našim okruženjem nikada nije bila bitnija", rekao je osnivač kompanije Panter & Tourron Stefano Panteroto, koji je Terra opisao kao "ne-uređaj" koji omogućava da "lutate" bez ometanja.

Terra na neki način pomera norme elektronskih proizvoda jer ima otvoren kod i može se proizvesti 3D štampanjem. Njegova fizička forma je mala, ali grubog izgleda, dizajnirana u skladu sa objektima Nju Ejdž-a i "gorpcore" estetile- trendom nošenja opreme za rekreaciju kao stilske izjave.

"U našem fizičkom dizajnu, imali smo za cilj da usvojimo radikalni pristup u svetu tehnologije", rekao je Panterott. Udaljavajući se od klasične uglađene estetike, prihvatili smo prirodu i širu "gorpcore" estetiku kao i vizuelni jezik kulture Nju Ejdž-a",  rekao je Panterotto, preneo je Dezeen.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari