• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je veštačka inteligencija izneverila mušterije Mekdonaldsa? Internetom se šire snimci bizarnih porudžbina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna mušterija tražila je sladoled, a dobila je i slaninu

  • 0
McDonald's, Mek Donalds Foto: Shutterstock
  • Testiranje nove usluge bilo omogućeno u više od 100 restorana

  • Povratne informacije iz čuvenog fast-fud lanca sugerišu da će u budućnosti ponovo koristiti veštačku inteligenciju

  • Ne povlači se ni IBM, koji je razvio softver

McDonald's uklanja tehnologiju za naručivanje na bazi veštačke inteligencije (AI) iz svojih restorana u SAD, nakon što su korisnici podelili njene smešne greške na internetu.

Probno korišćenje ovog sistema, koji je razvila kompanija IBM i koristi softver za prepoznavanje glasa radi obrade porudžbina, najavljeno je 2019. godine.

Međutim, sistem se nije pokazao potpuno pouzdanim, što je rezultiralo viralnim videima bizarnih netačnih porudžbina, od sladoleda sa slaninom do stotina dolara vredne pohovane piletine.

McDonald's je saopštio franšiznim partnerima da će do kraja jula ukloniti ovu tehnologiju iz više od 100 restorana u kojima je sprovedeno testiranje.

"Posle pažljivog pregleda, McDonald's je odlučio da okonča partnerstvo sa IBM-om u vezi sa tehnologijom automatskog naručivanja (AOT) posle ove godine", navodi se u saopštenju lanca restorana, prenosi BBC.

Međutim, dodaje se da McDonald's ostaje uveren da će ova tehnologija i dalje biti deo budućnosti njihovih restorana.

Ovim je, ističu, postalo očigledno da zamena ljudi u restoranima možda nije tako jednostavna kao što se prvobitno strahovalo.

Greške veštačke inteligencije u uzimanju porudžbina dokumentovane su na internetu. U jednom videu mlada žena postaje sve više iznervirana dok pokušava da ubedi veštačku inteligenciju da želi sladoled od karamela, ali umesto toga sistem dodaje više paketa putera na njenu porudžbinu.

@take5_ai McDonalds discontinued AI drive-thru ordering after customers received incorrect orders, highlighting challenges with public-facing AI and need for human oversight. #mcdonalds #ai #technology #drivethru #fastfood #ibm #google #customerservice #automation #fails #ailearning #foodorders #tiktokfood #techtok #tiktoktrends #tiktokfails #tiktokcomedy #tiktokstory #tiktokexplain #tiktokanalysis ♬ original sound - Levi | Take5 on AI

U drugom videu osoba tvrdi da je njenom porudžbinom pomešana porudžbina druge osobe, što je rezultiralo time da je na njen račun dodato devet porudžbina čaja.

@that_usa_guy Trying the McDonald's AI drive thru....Again @McDonald’s Corporate #fail ♬ original sound - Dal JustDal

Još jedan popularan video prikazuje dve osobe koje se smeju dok im je na porudžbinu greškom dodato stotine dolara vrednih pilećih nagetsa, dok je New York Post izvestio o slučaju u kojem je osobi greškom dodata slanina u sladoled.

IBM je saopštio da će nastaviti da sarađuje sa McDonald'som u budućnosti, te da veruju u svoju tehnologiju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari