• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici Jutjuba mogu da traže uklanjanje sadržaja koji ima njihovo lice ili glas: Ovo je procedura

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ističe se da neće biti automatskog uklanjanja

  • 0
YouTube Foto: Pixabay
  • Navodi se da je ova odredba posebno važna zbog predstojećih izbora u SAD

  • Odnosi se na sadržaj koji je generisala veštačka inteligencija

  • Ukoliko se kompanija uključi u rešavanje pitanja, biće izvršena procena 

Platforma Jutjub (Youtube) uvela je promenu svojih pravila tako da će korisnici moći da zatraže uklanjanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom (AI) koji simulira njihovo lice ili glas.

Jutjub želi da pogođeni korisnici zatraže uklanjanje AI sadržaja na osnovu kršenja privatnosti, a ne zato što je u pitanju takozvani "dipfejk", odnosno obmanjujući sadržaj, prenosi portal Teh kranč.

Kako teče procedura?

Osoba koja je objavila sumnjivi sadržaj će najpre dobiti 48 sati da ga ukloni, navodi Tanjug. Ako se to desi, žalba je zatvorena, a u suprotnom će Jutjub pokrenuti pregled sadžaja.

Podnošenje zahteva za uklanjanje ne znači da će sadržaj biti automatski uklonjen, već će Jutjub na osnovu više različitih faktora doneti konačnu odluku.

Kompanija će morati da proceni da li je u pitanju satira ili parodija, da li sadržaj jasno ukazuje na osobu koja traži uklanjanje i da li je sadržaj zaista napravljen uz pomoć AI.

Jutjub će takođe posebno razmatrati da li sadržaj prikazuje javnu ličnost ili drugu dobro poznatu osobu koja se ne ponaša u skladu sa zakonom ili na drugi neprimeren nečin.

Ova odredba je posebno važna u izbornoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi AI sadržaj mogao potencijalno da utiče na birače i promeni ishod glasanja, navodi tehnološki portal.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari