• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Isplivala tajna dokumenta OpenAI: Kompanija radi na "uzbudljivom i zastrašujućem" projektu, šifra "jagoda"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekuju da će model veštačke inteligencije biti sposoban za "duboko istraživanje"

  • 0
Kompanija, zaposleni, programeri Foto: Shutterstock
  • Cilj je da modeli veštačke inteligencije daju ne samo odgovore na upite, već da imaju sposobnost planiranja

  • Iz kompanije poručuju da žele da njihovi modeli bolje razumeju svet

  • Najvažnije područje unapređivanja modela veštačke inteligencije odnosiće se na izgrađivanje veštine rasuđivanja

Ugledna svetska agencija Rojters, objavila je ekskluzivne informacije o projektu pod šifrovanim imenom "Strawberry" (Jagoda). Proizvođač ChatGPT-a OpenAI, otkriva Rojters, radi na novom pristupu svojim modelima veštačke inteligencije.

Projekt, čiji detalji nisu prethodno objavljeni, dolazi u trenutku kada ovaj startap nastoji da pokaže da su vrste modela koje nudi sposobne da pruže napredne sposobnosti razmišljanja, prenosi Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore, te navodeći da je imao uvid u dokumentaciju.

Izvor je opisao plan i radove koji su u toku. Novinska agencija nije mogla samostalno da utvrdi koliko je Strawberry blizu javnog korišćenja.

Dokument opisuje cilj - implementiranja veštačke inteligencije u kompanije, ne samo da generiše odgovore na upite, već i da planira dovoljno unapred. Izvor Rojtersa tvrdi da bi "Strawberry" internet koristio potpuno autonomno i bio sposoban za ono što OpenAI naziva "dubokim istraživanjem", prenosi Jutarnji.

To je nešto što je dosad izmicalo modelima veštačke inteligencije, zaključuje se nakon intervjua s više od desetak istraživača veštačke inteligencije.

Open AI Sora Foto: Tanjug/AP

Upitan o projektu i detaljima ove priče, portparol kompanije OpenAI izjavio je da žele da njihovi AI modeli više razumeju svet, poput ljudi.

"Kontinuirano istraživanje novih mogućnosti veštačke inteligencije uobičajena je praksa u industriji, uz zajedničko uverenje da će se vremenom poboljšati u rasuđivanju", rekao je.

Prošlost "Jagode"

Projekt Strawberry pre je bio poznat kao "Q", a dva su izvora opisala kako su ranije ove godine gledali ono za što su im zaposleni rekli da su "Q" demo, a ti modeli su bili sposobni da odgovore na škakljiva naučna i matematička pitanja, dakle nešto što je u ovom trenutku potpuno izvan dosega današnjih komercijalno dostupnih modela.

Bloomberg je objavio kako je u utorak na internom sastanku za uzak interni krug kompanije pokazao demo istraživačkog projekta za koji je tvrdio da ima nove veštine rasuđivanja poput ljudskih, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da je reč o istom projektu.

Generalni direktor OpenAI Sam Altman rekao je ranije ove godine da će kod razvoja veštačke  inteligencije "najvažnija područja napretka biti oko sposobnosti rasuđivanja."

Sem Altman u sredini, Sem Altman / Foto: Tanjug/AP

Druge kompanije poput Gugla, Mete i Majkrosofta takođe eksperimentišu s različitim tehnikama za poboljšanje razmišljanja u modelima veštačke inteligencije, kao i većina akademskih laboratorija koje sprovode istraživanja veštačke inteligencije. Istraživači se, međutim, razlikuju oko toga jesu li veliki jezički modeli (LLM) sposobni da uključe ideje i dugoročno planiranje u način na koji rade predviđanje. Na primer, jedan od pionira moderne veštačke inteligencije Yann LeCun, koji radi u Meti, često je govorio da LLM-ovi nisu sposobni za ljudsko rasuđivanje.

Izazovi

"Strawberry" je ključna komponenta OpenAI-jevog plana za savladavanje tih izazova, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem. Dokument u koji je Rojters imao uvid opisuje što "Strawberry želi da omogući", ali ne objašnjava i kako.

Poslednjih meseci kompanija je privatno signalizirala programerima i drugim "spoljnim faktorima" da je na korak od izdavanja tehnologije sa znatno naprednijim sposobnostima razmišljanja, navode čak četiri izvora.

"Mislim da je to i uzbudljivo i zastrašujuće... ako stvari nastave u tom smeru, moramo razmisliti o nekim ozbiljnim stvarima kao ljudi", rekao je profesor na Stenfordu Noa Gudmen, koji nije povezan s OpenAI-jem i nije upoznat saprojektom "Strawberry".

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari