• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U kom delu sveta bi veštačka inteligencija mogla da preotme radna mesta: Upozorenje međunarodnih organizacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ugroženo do pet odsto radnih mesta, stoji u izveštaju

  • 0
Gradovi sveta, mapa Foto: Pixabay/esteldelpi

Između 2 odsto i 5 odsto radnih mesta u Latinskoj Americi i Karibima ugroženo je veštačkom inteligencijom (AI) i pod rizikom da budu potpuno automatizovani, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije rada i Svetske banke, objavljenom u sredu.

Prema studiji, žene i mlađi radnici u većem su riziku od "zamene veštačkom inteligencijom", što je potencijalni teret za radnike u regionu koji je već sinonim za nejednakost zbog slabo plaćenih poslova u široko rasprostranjenoj sivoj ekonomiji.

Međutim, "rupe u digitalnoj infrastrukturi i druge nejednakosti mogle bi omesti potencijalne uticaje generativne veštačke inteligencije u regionu", navodi se u izveštaju.

Sve u svemu, između 26 i 38 odsto poslova u Latinskoj Americi i Karibima mogli bi biti izloženi uticaju veštačke inteligencije na neki način, prenosi Rojters.

Sa druge strane, istraživanje ističe da postoje i dobre strane upliva veštačke inteligencije, jer bi, procenjuje se, mogla unaprediti produktivnost između 8 i 14 odsto, pre svega u poslovima u urbanom i obrazovnom sektoru, kao i kod zaposlenih sa višim primanjima.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari