• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

OpenAI izneo predlog Bajdenovoj administraciji: Teže izgradnji ogromnih centara podataka za trku s Kinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sastanku u Beloj kući prisustvovao i izvršni direktor OpenAI Sem Altman

  • 0
Data centar, Sam Altman Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Predstavnici kompanije OpenAI su Bajdenovoj administraciji saopštili da je neophodno izgraditi ogromne centre podataka u Sjedinjenim Američkim Državama koji su prema njihovom mišljenju potrebni za razvoj naprednijih modela veštačke inteligencije i tehnološko nadmetanje sa Kinom.

Kompanija je predložila izgradnju centara podataka od kojih svaki ima snagu pet gigavata (GV), što je dovoljno za napajanje skoro tri miliona domaćinstava i ekvivalentno je snazi pet nuklearnih reaktora, prenosi Blumberg.

Kako se navodi, na sastanku u Beloj kući kome je prisustvovao i izvršni direktor OpenAI Sem Altman je zvaničnicima u Vašingtonu predstavljen dokument koji ističe ekonomske i bezbednosne prednosti takvog projekta.

Cilj OpenAI je da se za početak fokusira na izgradnju jednog centra podataka i eventualno se kasnije proširi i izgradi druge objekte, dodaje njujorška agencija pozivajući se na anonimni upućeni izvor.

Izvršni direktor energetske korporacije Konstelejšn (Constellation Energy Corp.) Džo Domingez navodi da Altman planira gradnju pet do sedam centara podataka u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari