• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnološki gigant dolazi u Srbiju: Otvaraju 2 razvojna centra, već angažovali srpske stručnjake na projektima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan je da posao dobije 90 inženjera

  • 0
AMD, Procesor, Kuler, Kompjuter Ilustracija / Foto: PIxabay.com
  • Razvojni centri se otvaraju u Beogradu i Nišu

  • Plan je da broj zaposlenih bude udvostručen

  • Jedan od istaknutih korisnika čipova kompanije AMD jeste Majkrosoft

Drugi najveći proizvođač procesora na svetu, američka kompanija AMD, otvoriće u Srbiji dva razvojna centra. Posao će dobiti 90 inženjera. Jedan od čelnih ljudi kompanije, inženjer Andrej Zdravković, kaže da su planovi veliki.

"Mi sada startujemo praktično razvojni centar AMD-a u Srbiji na dve lokacije, u Beogradu sa 60 inženjera i u Nišu sa 30 inženjera sa planovima da to udvostručimo u skorije vreme", kaže Zdravković.

Na pitanje o tome zašto je odabrana baš Srbija, odgovara i iz ličnog ugla.

"Ja sam završio beogradski Elektroteknički fakultet, pa mi je vrlo jasno koliko je ta škola dobra, kolika je ta škola meni omogućila da nešto uradim u svetu kasnije. I na osnovu toga već dugo smo razmišljali o tome kako da uradimo to otvaranje centra. Imali smo razne saradnje sa različim grupama ovde i na kraju došli do toga da imamo jednu fantastičnu ekipu koja radi pravi razvoj, fundamentalni razvoj za AMD."

Dodaje i srpski inženjeri već rade na čipu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji.

Andrej Zdravković Andrej Zdravković / Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"Mi kao kompanija imamo jako, jako veliki program AI čipova za velike računske centre. Majkrosoft je jedna od kompanija koja koristi te naše čipove za čet dži-pi-ti. Jedan deo inženjera radi na tome. Drugi deo grupe radi na urađajima koji su vezani za pi-si industriju, novi 'Neural Processing Unit' jedinice su sada pokrenute uz pomoć Majkrosofta i novog operativnog sistema da ne samo poprave sliku, nego da omoguće pristup tim modelima za veštačku inteligenciju."

U vezi sa ocenom da su čipovi "nova nafta", Zdravković kaže da iz perspektive nekoga ko radi u industriji poluprovodnika misli da je to industrija koja vodi razvoj i koja je napravila pomak.

"Od vremena kada sam ja počeo da radim imali smo prve male mikroprocesore, do strahovitog moćnika mikroprocesora, kao što je AMD EPIK mikroprocesor, do grafičkih kartica i sada kartica za VI.

Polouprovodnučka industrija vodi kompletnu industriju napred i ne samo da vodi tehnološki industriju, nego omogućava da sve druge industrije u stvari prate taj razvojni tok".

(Ubrzanje.rs/RTS)

Video: Za dve godine veštačka inteligencija će promeniti poslovni svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari