MUP povodom bezbednosti dece na internetu: Šta ako roditelj nađe preteću poruku prilikom provere

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo objavilo preporuke o bezbednom korišćenju interneta

Foto: Tanjug/AP
  • Ističu da internet pruža mogućnosti, ali da nosi i rizike

  • Zbog toga preporučuju roditeljima da prate aktivnosti svoje dece

  • Savetuju da ih na zamke treba upozoriti

Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije objavilo je preporuke roditeljima da uče svoju decu bezbednom korišćenju interneta.

"Sigurnost vaše dece počinje od vas! Naučite ih da koriste internet odgovorno i budite njihov oslonac kada naiđu na opasnosti. Vaša pažnja i podrška su ključni u izgradnji njihovih bezbednih online navika", naveo je MUP na instagram nalogu.

U današnjem svetu, deca sve više vremena provode online, internet im pruža mnogo mogućnosti, ali sa sobom nosi i rizike.

"Kao roditelj, ne možete uvek biti prisutni da ih nadzirete, ali možete ih naučiti kako da budu bezbedni dok istražuju digitalni svet", navodi se.

Decu je, kako se dodaje, važno naučiti da prepoznaju i izbegnu rizike u onlajn svetu. Treba im postaviti pravila i napraviti dogovor šta u slučaju kršenja.

"Zaštitite podatke – redovno ažurirajte antivirus programe, pratite aktivnosti i vodite računa o tome sa kim vaša deca komuniciraju onlajn. Ne brišite poruke. Ako naiđete na nasilne ili preteće poruke, nemojte ih brisati. Ove informacije mogu biti ključne za prijavljivanje problema nadležnim organima", navodi MUP.

Zatim, treba razgovarati o privatnosti, naučiti decu da ne dele lične informacije, poput brojeva telefona i adrese, sa nepoznatim osobama. Potreban im je nadzor, ali s merom.

"Pratite aktivnosti svoje dece, ali poštujte njihovu privatnost i nezavisnost u skladu sa uzrastom. Upozorite ih na zamke, objasnite deci kako da prepoznaju prevare, lažne profile i opasnosti koje vrebaju na internetu", zaključuje MUP.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)