Pregovori o carinama na električna vozila iz Kine: EU nezadovoljna uzvratnom istragom na uvoz 3 proizvoda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razgovarali evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis i kineski ministar trgovine Vang Ventao

Foto: Tanjug/AP
  • Carine na kineska EV mogle bi da idu do 35% preko standardnih 10 odsto za automobile 

  • EU ne odustaje od istrage

  • Obe strane voljne da preispitaju obeveze o cenama

Evropska komisija (EK) i kineska vlada složile su se da intenziviraju pregovore, kako bi sprečile dodatne uvozne carine EU na električna vozila proizvedena u Kini, saopštila je EK.

Dve strane bi mogle i da preispitaju sporazum o minimalnoj ceni, koji je EU ranije odbacila, preneo je Rojters u četvrtak.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis i kineski ministar trgovine Vang Ventao razgovarali su juče, dok se zemlje EU spremaju da glasaju o carinama do 35,3 odsto, preko standardnih uvoznih tarifa Evropske unije od 10 odsto za automobile.

EK je navela da je diskusija o carinama za električna vozila bila "iskrena i konstruktivna".

Dombrovskis je naglasio da će biti nastavljena istraga EU protiv kineskih subvencija za svoje proizvođače i napomenuo da je zasnovana na činjenicama i osmišljena da omogući konkurenciju i jednake uslove.

On je dodao da su se dve strane potvrdile svoju volju da intenziviraju pregovore u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja i složile se da preispitaju obaveze o cenama.

Dombrovskis je rekao da će istraga Evropske unije biti nastavljena.

S druge strane, izrazio je zabrinutost zbog kineskih trgovinskih istraga protiv uvoza rakije, svinjetine i mlečnih proizvoda iz EU, koje bi mogle da dovedu do kineskih tarifa, rekavši da su neopravdane i zasnovane na sumnjivim razlozima.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)