Iksu odobreno da ponovo radi u Brazilu: Dobili zeleno svetlo od Vrhovnog suda jer su "promenili kurs"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnik platforme Mask i brazilski vrhovni sudija mesecima bili u sukobu

Foto-kolaž: Tanjug/AP, Shutterstock
  • Iks platio kaznu veću od 5 miliona dolara

  • Takođe su morali da blokiraju naloge korisnika protiv kojih se vodi istraga

  • Kompanija 26. septembra tražila dozvolu da nastavi rad u Brazilu

Brazilski Vrhovni sud je danas doneo odluku da se dozvoli platformi Iks (X) da ponovo započne rad u Brazilu navodeći da je ta društvena mreža "promenila kurs i počela da se pridržava sudskih odluka" koje je njen vlasnik, milijarder Ilon Mask prethodno odbio da ispunjava.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandre de Moraeš (Alexandre de Moraes), koji je mesecima bio u sukobu sa Maskom, dao je zeleno svetlo da platforma Iks odmah ponovo započne operacije u najvećoj zemlji Latinske Amerike, prenosi Rojters.

Sudija iz Brazila / Foto: Tanjug/AP

Rad platforme Iks je krajem avgusta suspendovan u Brazilu, jednom od najvećih tržišta, jer nije poštovao sudske naloge u vezi sa govorom mržnje i nije imenovao svog pravnog zastupnika u Brazilu u skladu sa zakonom.

Nakon što je menadžment platforme odlučio da poštuje naređenja, uključujući blokiranje nekih naloga koji su pod istragom, kompanija je 26. septembra zatražila od suda da joj dozvoli da nastavi sa radom u Brazilu.

Vlasnik platforme Iks Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Međutim, sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš doneo je odluku da platforma mora da plati nešto više od pet miliona dolara kako bi suspenzija bila ukinuta.

"Isplate u ukupnom iznosu od 5,24 miliona dolara su nakon toga izvršene", navedeno je u dokumentu koji su podneli advokati Iks u koji je imala uvid britanska agencija.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)