Sofija se žalila na buku robotaksija, pa dobila besplatnu vožnju: Vozila se 6 sati, imala 3 rizične situacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putnica je bila iznenađena ograničenim brojem izazovnih situacija

  • Sve je krenulo od objave na drištvenim mrežama

  • Imala je taj peh da nije mogla da iskoristi pun domet baterije, jer je bila napunjena na 80 odsto

  • Dozvolila je i prijateljici da se provoza, ali je ona ušla u vozilo kroz prozor, što je jasno kršenje pravila

Pre nekoliko meseci  bivša zaposlena u Twitteru (današnjem Iksu) Sofija Tang (Sophia Tung), požalila se na društvenim mrežama da ne može da spava zbog – robotaksija. Naime, ispred njene zgrade bilo je parking mesto za Vejmova (Waymo; ranije poznat kao Guglov projekat samovozećih vozila) autonomna vozila koja su prilikom parkiranja često svirala, a zbog te stalne buke stanari su često imali besane noći.

Nakon što je njen post o robotaksijima postao viralan, kontaktirali su je iz te kompanije. Osim što su rešili problem sa svojim vozilima, ponudili su su joj kod za besplatnu vožnju njihovim robotaksijima. Zanimljivo je da taj kod nije imao ograničenu vrednost, pa je ona odlučila da iskoristi priliku i vozi se što duže može. Razmišljala je o tome kako bi mogla da provede 24 sata u taksiju, ali je bila svesna da to neće biti moguće zbog ograničenja baterije.

Na kraju je ulicama San Franciska, na delu gde je dozvoljena vožnja robotaksijima, provela čak 6 i po sati, prešavši više od 130 kilometara. Kada ju je vozilo pokupilo, baterija Vejmovog Jaguara I-PACE bila je napunjena do 80 posto, ali kada je dosegla samo oko 30 kilometara dometa, automobil se zaustavio, što je značilo i kraj vožnje. Iako domet iznosi skoro 400 kilometara, problem je bio u tome što je baterija bila napunjena samo do 80 posto, a robotaksiji troše više energije zbog kamera, senzora i računara koji upravljaju vozilom.

Prema pravilima, putnik ima pravo na četiri zaustavljanja pre nego što napusti vozilo i zatraži novu vožnju, pa je Sofija, kako bi to izbegla, stalno menjala svoje odredište na različite delove San Franciska pre nego što bi taksi stigao na planiranu destinaciju. Zanimljivo je da je tokom vožnje pokupila prijateljicu, ali da ne bi otvarala vrata, ona je, na zaprepašćenje prolaznika, ušla kroz prozor. Kako je kasnije objasnio portparol, time su prekršili pravila korišćenja usluge robotaksija.

Što se tiče samog iskustva vožnje, putnica je izjavila da je bila iznenađena ograničenim brojem izazovnih situacija, opisujući vožnju kao uglavnom prijatno iskustvo, osim nekoliko osetljivih trenutaka kada je vozilo prolazilo kroz usku ulicu, stiglo u slepu ulicu, ili se susrelo s agresivnim vozačima koji su mu presekli put. Očekivala je mnogo više intervencija asistenata koji se nalaze na udaljenoj lokaciji, ali je automobil samo u jednoj situaciji zatražio pomoć, a i tada je sam pronašao rešenje i otkazao asistenciju.

"Nakon što sam svedočila svemu tome, sklonija sam da više verujem njihovoj vožnji nego svojoj sopstvenoj", prenosi Business Insider njen komentar.

(Ubrzanje.rs)