Veštačka inteligencija će predvoditi BDP zemalja? Lideri već sad traže zaposlene sa AI veštinama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da će do 2030. AI dovesti do rasta BDP-a Evrope za oko deset odsto

Foto: Shutterstock

Globalna studija konsultantske kompanije PwC o veštačkoj inteligenciji pokazala je da će skoro polovina ekonomskih koristi, koje očekujemo do 2030. godine, proisteći iz poboljšanja proizvoda i podsticanja interesovanja potrošača, što bi doprinelo povećanju BDP-a Severne Evrope za 9,9 odsto i Južne Evrope za 11,5 odsto.

Direktorka Majkrosofta za Jugoistočnu Evropu Kristina Tihonova kaže da već sada veštačka inteligencija stvara poslovnu vrednost, kao i da istraživanja pokazuju da 66 odsto lidera neće zaposliti nekog bez AI veština.

Ona dodaje i da svega 39 odsto zaposlenih dobija AI obuku od svoje kompanije, dok samo 25 odsto kompanija planira da takav trening ponudi ove godine svojim zaposlenima. Zbog toga se zaposleni uglavnom sami obučavaju.

"Privredna komora Srbije uvela je BizChat - digitalnu uslugu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji i prvu takve vrste u Evropi namenjenu poslovnoj zajednici. Vlade Albanije i Grčke koriste asistente zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji omogućavaju brz i efikasan pristup informacijama o javnim uslugama, dok je u Sloveniji osiguravajuća kompanija Triglav osiguranje modernizovala svoju korisničku službu pomoću automatizacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji", navela je Tihonova, navodi se u saopštenju kompanije Lbs Team.

Automatizacija zadataka pomoću Majkrosoftovog kopilota će omogućiti firmama da se fokusiraju na važnije aktivnosti i postignu više.

"Ovo bi moglo da poveća globalni bruto domaći proizvod za sedam odsto tokom jedne decenije i pomogne da se nadoknadi očekivani pad radno sposobnog stanovništva u Evropi za 14,8 miliona ili šest odsto do 2030. godine", istakla je Tihonova.

(Ubrzanje.rs)