• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vinča" postala 1. korisnik Inoversa: "Kontakt nauke i privrede potreban da zadovolji naše nacionalne potrebe"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpisan ugovor o saradnji Instituta i Centra za digitalnu transformaciju

  • 0
Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije Foto: Marko Jovanović
  • Direktorka "Vinče" ocenjuje da je potpisivanje ovakvog ugovora osnov za dalji napredak

  • Oboje predstavnika veruju da su povezivanje nauke i privrede neophodni

  • Očekuje se povezivanje sa ostalim institutima u zemlji

Institut Vinča prvi je korisnik Inoversa (Inno-Verse), novog servisa Privredne komore Srbije zasnovanog na veštačkoj inteligenciji sa ciljem lakšeg i bržeg povezivanja klijenata sa novim IT rešenjima, a ugovor o saradnji potpisan je danas u prostorijama Centra za digitalnu transformaciju u Beogradu.

"Ovo je dan od izuzetng značaja za 'Vinču'. Potpisivanjem ugovora mi postajemo deo izuzetno značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije, što će omogućiti ne samo razvoj industrije, već i naučno-istraživački razvoj, ali intenzivnije, na moderniji način, sve u cilju definisanja visokotehnoloških pristupa i inovatvnog biznisa, što jeste glavni cilj", rekla je na potpisivanju direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović, što je Ubrzanje najavilo prošle nedelje.

Ona je ocenila da nauka treba da se razvija u pravcu inovacije i modernizacije onih tehnologija koje su potrebne našoj privredi.

"Sa druge strane, naša privreda treba da nam stavi na znanje šta je to što je njoj potrebno i u tom pravcu naučnici treba da usmeravaju svoja naučna istraživanja. To je kontakt koji je neophodan da bi se celokupno društvo razvilo u pravcu modernizacije koja zadovoljava pre svega, sve nacionalne potrebe građana Srbije, a koje bi u isto vreme omogućile da mi postanemo deo međunarodnog naučnog i obrazovnog, ali i privrednog prostora", ocenila je Pajović.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović / Foto: Marko Jovanović

Ujedno je dodala da je obaveza svake naučno-istraživačke i obrazovne ustanove da uči i usavršava se.

"Ovaj proces je osnov za dalji napredak. Ovo računam kao početak jedne nove moderne ere u našem institutu, gde ćemo nastojati da u svakoj oblasti primenimo softvere, formiramo habove, u okviru kojih će doći do razmenje znanja, brže do razvoja visokih tehnologija, novih ideja, inovatnivnih proizvoda i usluga."

Institut "Vinča" je vodeći multidisciplinarni naučni institut u Srbiji, poznat po doprinosu u oblasti fizike, hemije, biologije i drugim naučnim disciplinama, kao i po tome da sa više od 500 naučnika i doktoranada aktivno učestvuje u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima.

Nikolić: Brojne prednosti ove saradnje

Na potpisivanju ugovora obratio se i direktor Centra za digitalnu tranformaciju Predrag Nikolić, koji je istakao zadvoljstvo što je "Vinča" prvi korisnik među institutima, te najavio da očekuju povezivanje sa svim ostalima.

"Sada sledi kontakt sa ostalim institutima, njih ima više od 50 u Srbiji. Gledaćemo da ih udružimo sve da više komuniciraju među sobom i da naše naučne aktivnosti poguraju napred", istakao je.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije direktor Centra za digitalnu tranformaciju Predrag Nikolić / Foto: Marko Jovanović

Ujedno, dodao je mišljenje da se prednost ove saradnje ogleda na više nivoa.

"Osim toga što će naučnici na samom institutu na jedan jasniji i brži način da komuniciraju među sobom u okviru projekata, istovremeno će imati mnogo brži pristup globalnim informacijama koje se tiču njihovih trendova i tema na polju inovacija. Još jedan veliki benefit je da će materijal koji Institut Vinča bude unosio biti na usluzi studentima", naveo je.

Istakao je i da je osnovna zamisao da se povežu nauka i privreda, te da se uz pomoć Inovers platforme i jednoj i drugoj strani omoguće povratne informacije.

Dodao je i da je ta platforma namenjena i kompanijama.

O Inovers platformi

Kako je istakao direktor CDT-a Nikolić, reč je o kolaborativnoj i multifunkcipnalnoj platformi. Prvo znači da omogućava direktnu komunikaciju članova jednog tima, povezanih u okviru projekta, ali da im se ujedno otvara i pristup globalnoj bazi informacija.

"To je skrojeno po meri korisnika. Ukoliko vas interesuje fizika, takva ćete interesovanja insertovati na početku i onda će tako biti podešeno informisanje", objasnio je.

Drugo se odnosi na to šta sve platforma može sa jednom idejom.

"Ono što je jedna od glavnih vrednosti na samoj platformi jeste da kada stvorite ideju, dobijete ideju da nešto inovirate, platforma u sebi ima metodologiju jedne poznate konsultantske kuće, koja vas vodi kroz taj proces, završi ideaciju vaše inovacije i predloži vam i poslovni model. Ono što je dodatna sposobnost platforme jeste da iskreira eventualne pretnje po vaš poslovni model ili po vašu ideju i da vas priprema za izlazak na tržište. To je multidisciplinarna platforma, koja ima te naučno-istraživačke komponente, od ekonomske opravdanosti, izrade biznis plana i na kraju nastupa na tržištu", naveo je.

(Ubrzanje.rs)

Video: Kako do platforme?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari