• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dragan Tanasković za Ubrzanje: Platforma Inovers dobija svog prvog korisnika u ponedeljak, evo o kome je reč

Vreme čitanja: oko 3 min.

Centar za digitalnu transformaciju do sada su videli samo kao savetodavca, a sad nudi i rešenja. U tome je razlika, ocenjuje direktor

  • 1
Dragan Tanasković Printskrin PKS

Na marginama Foruma naprednih tehnologija u Nišu, ekipa Ubrzanja razgovarala je sa Draganom Tanaskovićem, direktorom Centra za digitalnu transformaciju, koji nam je najavio prvog komercijalnog korisnika platforme Inoverse. Kako nam je rečeno, u pitanju je Institut za nuklearne nauke Vinča.

"Jedan bitan strateški ugovor za nas i bitan partner, s obzirom na to da se u Institutu Vinča nalazi oko 540 naučnika, koji imaju jako pozitivnu reakciju na platformu i vide mogućnost da se povežu sa poslovnim okruženjem, startapima i sa akademijom", poručuje direktor CDT-a za Ubrzanje.

Od nule do prvog korisnika

"Kada kažemo od nule, platforma nije razvijana u potpunosti za srpsko tržište, ali je dosta vremena otišlo na adaptaciju. Krenuvši od prevoda na srpski jezik, adapticije u skladu sa našim terminima, vizuali, najviše vremena je utrošeno na pravnoj regulativi. Jako nam je bitno da pravna regulativa: korišćenje ideje, patenta i svega ostalog bude usklađena sa našom regulativom", pojašnjava Tanasković na šta misli kada kaže "od nule do prvog korisnika".

Na pitanje da li su ponosni što je upravo ovaj Institut prvi korisnik, Tanasković napominje da nije i jedini.

"Jesmo, da, svi smo tu negde u toj priči, sad je bilo pitanje samo ko će biti prvi od tih velikih instituta. Mi ćemo jako ubrzano sada nastaviti ka ostalim institutima i ne bih sada da otkrivam koji su u pitanju, ali nam je jako bitno da negde tokom leta završimo što veće, da napravimo taj ekosistem sa naučnicima kako bismo već od septembra krenuli sa akademijom, pre svega sa fakultetima i sa određenim gimnazijama, to jest srednjim školama".

A zašto baš mladi - Tanasković dalje pojašnjava.

"Želimo da dođemo do mladih potencijalnih ideja, mladih mozgova, kadrova i da njih nekako, da im damo smernice kako se razvija poslovno okruženje. Šta je to biznis plan? Šta se dešava od ideje do realizacije? Kako je nešto realizovano", samo su neka od pitanja koja se otvaraju.

Uskoro i srpska verzija BizChat-a

Tanasković očekuje da će tokom leta biti predstavljena i srpska verzija BizChat-a.

"Imamo potrebu da pružimo još, da dovučemo još više stranih investicija. I želimo da olakšamo stranim kompanijama, stranim investitorima, da sad dođu lakše do informacija o regulativama. A između ostalog imamo sad i Open Balkan i imali smo jako puno upita na tu temu i to nam je jako, jako olakšalo, da kažem, svakodnevnicu kolega koji su pružili te informacije. Ali uskoro ćemo imati verziju namenjenu za domaće tržište i uskoro ćemo već lansirati neka nova rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji", poručuje Tanasković.

Mesto gde dolazite i po rešenja

Zanimalo nas je i šta se dešava sa platformom AI4SME, koja je nedavno predstavljena u Privrednoj komori Beograda.

"AI4SME je platforma koja je lansirana u okviru Global Partnership for AI. U okviru te inicijative, mi smo lansirali platformu koja će omogućiti našem tržištu kako potpisanim kupcima, to jest onima kojima je potrebna implementacija veštačke inteligencije, tako i kompanijama koje se bave razvojem veštačke inteligencije, rešenjima za veštačku inteligenciju, da se spoje.

Dakle, na platformi će biti izlistani svi vendori, svako ko nudi neko rešenje vezano za AI, a onda će kompanije koje imaju potrebu da tako lakše dođu do tih rešenja. Između ostalog će im biti lakše plasiranje na strana tražišta, jer je platforma deo globalne inicijative, Global Partnership for AI", priča direktor CDT-a.

Za vrlo kratko vreme stvoren je Bizčet, platforma Inoverse ali i AI4SME, sve ono što digitalizaciju privrede u Srbiji čini ubrzanom.

"Mislim da za ovako kratki period plasirati toliko rešenja, pojaviti se na ovoliko mesta, pričati o tome i da nas tržište prepozna kao potencijalne partnere i kao nekoga ko stvarno se bavi potencijalno komercijalizacijom nečega. Negde smo do sada bili pozicionirani i prepoznati kao tačka gde mogu doći i dobiti savet, ali ne i rešenja, ali sada nudimo i rešenja. To je razlika", zaključuje Tanasković za Ubrzanje.

(Ubrzanje.rs)

Video: Inovers - nova digitalna usluga na bazi veštačke inteligencije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari