• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takmičenje đaka-programera iz Srbije, Crne Gore i BiH: Pobedničke aplikacije bogato nagrađene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan sedmi "Regionalni app izazov"

  • 0
Regionalni app izazov Foto: Matija Vukov
  • Na takmičenju učestvovalo pet timova iz tri zemlje
  • Među 15 timova srednjoškolaca iz regiona pobedio tim iz Podgorice
  • Predstavnici Telekom Srbija grupe obećavaju stipendije za nastavak školovanja

Na tradicionalnom, sedmom po redu "Regionalnom app izazovu", koji organizuju kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, članice Telekom Srbija grupe, svoja idejna rešenja u vidu aplikacija koje olakšavaju život i imaju potencijal da utiču na pozitivan razvoj društva, predstavili su u Beogradu članovi 15 timova srednjoškolaca iz regiona.

Nakon nacionalnih takmičenja, na kojima je po pet timova iz svake zemlje izborilo učešće na završnom takmičenju u Beogradu, za najuspešnije proglašene su aplikacije "Vision Assist" tima iz Srednje elektro-tehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice, "ARTour" tima iz Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" iz Milića i aplikacija "BQuiet" tima iz Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice.

Aplikacija "Vision Assist" nagrađena je i specijalnom nagradom za inovativnost "Snaga inovacije - Igor Osmokrović".

Pobednički timovi dobijaju priliku da posete konferenciju u Barseloni posvećenu kreativnosti, vizuelnim i digitalnim umetnostima, dok su dobitnicima specijalne nagrade uručeni prestižni mobilni telefoni, navedeno je u saopštenju, prenosi Tanjug.

"Za sve ove godine koliko traje naš program, kroz projekte u okviru njega stasale su generacije mladih programera koji se spremno nose sa svim izazovima današnjice. Tako i učesnici ovogodišnjeg Regionalnog app izazova, sadašnji srednjoškolci, već poseduju veliki potencijal i spremnost da uspešno savladaju sve buduće izazove", rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Kazao je da su izuzetno ponosni na sve đake koji su, i pored svojih školskih obaveza, vredno radili na tome da osmisle i izrade kreativna i praktična rešenja za mobilne uređaje.

"Rezultat njihovog rada ogleda se u ovih 15 inovativnih aplikacija koje su danas predstavljene na završnom takmičenju", dodao je Lučić.

Generalna direktorka kompanije m:tel BiH Jelena Trivan istakla je da je ovo takmičenje još jedan dokaz da sve tri zemlje iz kojih dolaze takmičari polažu velike nade u mlade ljude i daju podsticaj da oni u njima ostanu i razvijaju se.

"Sve naše kompanije imaju programe stipendiranja studenata, pa pretpostavljajući da ćete nastaviti svoje školovanje na nekim od tehničkih fakulteta, znajte da vas tamo čekaju naše stipendije i naša podrška, a nakon toga i zaposlenje u našim firmama", rekla je Trivan.

U ime pobedničkog tima iz Srbije, učenik Andrej Filko je izrazio veliko zadovoljstvo i ponos zbog osvojene nagrade, ali i aplikacije za koju veruje da će korisnicima doneti pozitivno iskustvo.

"Srećni smo što smo pobedili, ali je bila velika konkurencija ostalih takmičara i njihovih zaista sjajnih ideja, zato i smatram da smo svi pobednici, jer doći do regionalnog takmičenja je zaista veliki uspeh. Našu aplikaciju planiramo da razvijamo dalje, budući da ima potencijala za napredak", istakao je Andrej u ime svog tima, takođe ističući zahvalnost za organizaciju događaja i učešće.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari