• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Softverski ekspert Jelenski: Odgovarajuća baza podataka je preduslov za AI, ali može biti i mač sa dve oštrice

Vreme čitanja: oko 2 min.

ASEE Grupa, čijim Upravnim odborom predsedava Jelenski, vodeća je softverska kompanija koja predvodi globalni tehnološki razvoj brojnih sektora

  • 0
Pjotr Jelenski Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
  • Jelenski ističe da se bez adekvatno struktuiranih podataka ne mogu primenjivati rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji
  • Navodi da je upravljanje podacima zahtevno, te da u inicijalnoj fazi podrazumeva čak 80 odsto celokupnog procesa
  • Male firme savetuje da prate trendove, ali i da biraju proverene tehnologije

Predsednik Upravnog odbora ASEE Grupe Pjotr Jelenski naglasio je da je preduslov za primenu rešenja veštačke inteligencije u kompanijama postojanje odgovarajućih baza podataka.

"Kompanije koje žele da implementiraju alate i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji moraju imati u vidu da ovi softveri zahtevaju kvalitetne i organizovane podatke koji se mogu koristiti za dalju obradu. Bez adekvatno struktuiranih podataka ne mogu se primenjivati rešenja koja su zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Takođe, kompanije moraju znati da je upravljanje podacima veoma zahtevno i obično u inicijalnoj fazi podrazumeva čak 80 odsto celokupnog procesa", rekao je Jelenski u ekskluzivnoj izjavi za Tanjug povodom učešća na Kopaonik biznis forumu.

Kada je u pitanju investiranje u inovativne tehnologije, Jelenski je savetovao manjim firmama da prate trendove, ali i da imaju praktičan pristup i biraju proverene tehnologije, koje su se pokazale korisnim i funkcionalnim u većim kompanijama.

Takođe je istakao važnost balansiranja između sopstvenog investiranja u tehnologiju i korišćenja eksternih resursa, kao i potrebu za izborom pravih tehnoloških rešenja.

Govoreći o razvojnom centru ASEE Grupe u Beogradu, Jelenski je naveo da je jedan od najuspešnijih u razvoju naprednih rešenja koja integrišu veštačku inteligenciju na nivou cele grupacije.

Trenutno je oko 50 stručnjaka u Srbiji angažovano na kreiranju inovativnih modela upravljanja podacima za različite industrije kao što su bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, trgovina i platna industrija.

Prvi čovek ASEE Grupe je na panelu "Finansijska tehnologija-prilike i izazovi" takođe upozorio da veštačka inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, može biti mač sa dve oštrice i izrazio stav da je neophodno odgovorno pristupiti razvoju alata koji sadrže AI.

ASEE Grupa je vodeća softverska kompanija koja predvodi globalni tehnološki razvoj brojnih sektora, od kojih su najznačajniji bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, trgovina, zdravstvo i javna uprava. Svojim inovativnim pristupom, kompanija decenijama postavlja standarde digitalne transformacije i beleži kontinuiran rast. Grupacija trenutno posluje u više od 23 zemlje i broji oko 4.000 zaposlenih.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari